Living labiä etsimässä

Minulle tarjottiin mahdollisuus osallistua Enoll Summer Schooliin Espoossa. Olen ollut luontoliikunnan asiantuntijana Ounasvaaran living lab hankkeessa. Rehellisesti sanottuna en ole oikein ymmärtänyt tätä living lab termiä. Ehkä tästä johtuen, olen pitänyt kokolailla huuhaana asioita joita Ounasvaaralla on puuhasteltu.

Lähdinkin kesäkouluun sillä mielellä, että nyt mie selvitän mitä se living lab oikein on. Aika nopeasti  jo ensimmäisen päivän aikana alkoi näyttää siltä, että osallistuja joukossa vallitsi tietty harmonia siitä, että living lab on mahtava juttu. Tarkemmin kuin alkoi kysellä ihmisiltä (joita tuli tavattua yli miun sosiaalisen käsityskyvyn) paljastuikin, että kukaan ei tiennyt tai pystynyt määrittelemään living labia saati sitten kyseenalaistamaan asioita. Keskusteluiden pohjalta selvisi, että paljon niitä oli myös suljettu (se ei selvinnyt mitä ne ”living labit oli ollut, saati mitä niissä oli tehty). Eipä käy kateeksi niitä tahoja, jotta yrittävät living labistä tehdä liiketoimintaa.

Biljoonia tuntui silti olevan jaossa ja tämä jos mikä aiheutti projektiheppuleissa suunnatonta innostusta, kaikki (tosiasiassa ei mikään) oli Gorgeousta tai muita ylisanoja ilman minkäänlaista konkretiaa. Maallikon näkökulmasta ajateltuna koko ”aatteen” kannalta olisi järkevää, jos edes promille noista biljoonista käytettäisiin living lab terminologian ja menetelmien määrittelyyn. Tällä saataisiin ainakin aikaan se, että tiedettäisiin mistä puhutaan. Kesäkoulun ohjelman perusteella tämä määrittely olisi myös auttanut ohjelman laatimisessa. Paluu lennolla mietin päivien antia ja mitä ihmettä tästä kotona kertoisi. Tajusin, että Ounasvaaralla toteutetut asiat ovatkin edistyksellisiä. Eihän se hukkareissu ollut.

 Jarmo Rinkinen, terveys- ja liikunta-alan opettaja, Ounasvaaran kehittäjä Elävä Lappi -hankkeessa

This entry was posted in Elävä Lappi, Living Lab, Ounasvaara and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Living labiä etsimässä

  1. Seija Jäminki says:

    Samaa mieltä olen minäkin Jarmo, Lapin omat labit ovat mahtava asia – luomme uutta kehittämismallia.
    Olin myös workshopissa, jossa pohdittiin Living Labin perimmäistä merkitystä. En usko, että käsite on niin vaikea tavalliselle ihmiselle kuin akateemiselle väelle. Totta kai meillä on oltava yhteisymmärrys siitä, mitä toiminta on mutta ei siihen tarvita kovin monimutkaisia termejä. Tarkoituksenamme on yksinkertaistaa kehittämistä ja kielen tulisi myös olla ymmärrettävää. -Seija

Comments are closed.