Lapin AMK yritysten sosiaalinen kädenjäljen edistäjänä

Lataa PDF-tiedosto

Marko Palmgren, YTM, erityisasiantuntija, Osallisuus ja toimintakyky -osaamisryhmä, Lapin ammattikorkeakoulu

Janne Hirvonen, tradenomi (YAMK), hankeasiantuntija, Osallisuus ja toimintakyky -osaamisryhmä, Lapin ammattikorkeakoulu

Tämä artikkeli edustaa SDG-tavoitetta 8: Ihmisarvoista työtä ja talouskasvua

Lapin AMK on sitoutunut edistämään vastuullisuutta ja kestävää kehitystä kaikessa toiminnassaan. Lapin AMK pyrkii strategiansa mukaisesti olemaan edelläkävijä vastuullisuudessa ja sosiaalisen kädenjäljen vahvistajana. Korkeakoulun tahtotila on selkeä: edistää kestävää kasvua ja työtä uusilla liiketoimintamalleilla.

Tämä artikkeli tarjoaa katsauksen Lapin sosiaalisen kädenjäljen kasvattamisen merkityksestä aluekehitykselle ja yrityksille sekä konkreettisille toimille, joilla Lapin AMK edistää sosiaalista vastuullisuutta. Artikkelin tarkoituksena on myös haastaa lukijoita pohtimaan, miten kukin omilla valinnoillaan voi kasvattaa sosiaalista kädenjälkeä.

Sosiaalisesti kestävät liiketoimintamallit Lapin aluekehittämisessä

Lappi-sopimukseen ja Lapin älykkään erikoistumisen strategiaan on määritelty aluekehityksen painopisteet, joissa korostuu kestävää kehitys ja vastuullisuus sekä Lapin kilpailukykyä edistävä älykäs erikoistuminen ja innovatiivisuus. Yhtenä kehittämiskohteena on Lapin sosiaalinen kädenjälki -toimintamallin rakentaminen työvoiman kohtaanto-ongelman ratkaisemiseksi, jotta yritykset saavat tarvitsemaansa työvoimaa ja jokainen löytää paikkansa työelämästä. (Lapin liitto 2022; Lapin liitto 2023.)

Lapin AMKin strategia korostaa vastuullisuutta ja kestävää kehitystä kaikessa toiminnassa. Yhtenä strategisena painopisteenä on sosiaalisesti kestävän talouden edistäminen, johon Lapin AMKille on annettu maakunnallinen koordinaatiovastuu. Käytännössä koordinaatiota toteutetaan Lapin sosiaalinen kädenjälki -hankeperheen avulla. Hankeperheessä edistetään mm. yritysten yhteiskuntavastuuta huomioimalla yksilöiden ja yhteisön tarpeet sekä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden periaatteet.

Sosiaalinen kestävyys ja vastuullisuus yritystoiminnan menestystekijä

Vaikka S-kirjain eli sosiaalinen kestävyys on ESG-tematiikassa vielä kaikkein tuntemattomin vastuullisuuden muoto, on sosiaalisen kestävyyden merkitys kasvanut kansainvälisessä taloudessa. Euroopan komission kestävyysraportointidirektiivi (CSRD) asettaa suuryrityksille uusia velvoitteita, jotka liittyvät S-kirjaimen osalta sosiaalisiin oikeuksiin ja ihmisoikeuksiin sekä ulottuvat yrityksen koko arvoketjuun. Näin ollen pk-yritysten kannattaa panostaa ESG-periaatteiden toteutukseen, jotta ne voivat olla osana suuryritysten arvoketjua.

Vastuullinen toiminta on välttämätön osa yrityksen strategiaa, ei vain valinnainen lisä. Edelman’s Trust report 2022 -trendiraportin mukaan työntekijät valitsevat työpaikkansa yhä useammin omien arvojensa ja uskomustensa perusteella ja odottavat yritysjohtoa ottavan kantaa yhteiskunnallisiin ja poliittisiin kysymyksiin (Edelman 2024). Yritykset, jotka tunnistavat tämän muutoksen ja toimivat sen mukaisesti, voivat saavuttaa kilpailuetua houkuttelemalla ja sitouttamalla työntekijöitä.

Lapin AMK sosiaalista kädenjälkeä kasvattamassa

Sosiaalinen kestävyys yritystoiminnassa -opintokokonaisuus on yksi konkreettinen avaus yritysvastuun kehittämiselle sosiaalinen kädenjälki -hankeperheessä. Opintokokonaisuus vastaa yritysten sosiaalisen kestävyyden (ESG) kehittämistarpeisiin ja sen tavoitteena on edistää yritysten kestävää ja vastuullista toimintaa sekä edistää sosiaalisesti kestävien ja uudistuvien liiketoimintamallien käyttöönottoa. Yritysten sosiaalinen kestävyys ja vastuullisuus ilmenee käytännössä henkilöstön turvallisuuden ja hyvinvoinnin varmistamisessa, monimuotoisuuden ja yhdenvertaisuuden edistämisessä, eettisten periaatteiden noudattamisessa sekä sidosryhmien ja kuluttajien huomioimisessa. Opintokokonaisuus soveltuu erityisesti pk-yrityksille, jotka haluavat vahvistaa sosiaalista kädenjälkeään ja jotka toimivat osana suurten yritysten arvoketjua.

Lapin sosiaalinen kädenjälki -hankeperhe muodostaa kehittämiskokonaisuuden, jossa yritysten sosiaalisesti kestävää liiketoimintaa kehitetään sekä työvoiman kohtaanto-ongelmaa ratkaistaan monesta eri näkökulmasta yhtä aikaa. Yhtenä keskeisenä kehittämiskohteena on yritysten työvoimansaatavuus ja tarjolla olevan työvoimapotentiaalin hyödyntäminen. Lisäksi hankkeissa edistetään heikossa työmarkkina-asemassa olevien työllistymisen edellytyksiä. Lapin sosiaalinen kädenjälki -hankeperheessä (Kuvio 1.) kasvatetaan lappilaista sosiaalista kädenjälkeä kehittämällä sosiaalisesti kestävää liiketoimintaa ja edistämällä heikossa työmarkkina-asemassa olevien työllistymistä.

Kuvio 1. Lapin sosiaalinen kädenjälki -hankeperheen kehittämiskokonaisuus.

Sosiaalisen kädenjäljen kasvattamiseen tarvitaan monia samanaikaisia toimenpiteitä ja pitkäjänteistä kehittämistyötä. Lapin sosiaalinen kädenjälki -verkostossa ja hankeperheessä yhdistetään eri toimijoiden ja rahoituskanavien voimavarat ja tavoitellaan yhteiskehittämisellä aiempaa parempaa vaikuttavuutta. Hankeperheessä pyritään myös yhä enemmän siihen, että kehittämistoimenpiteitä ei tehdä yksittäisten organisaatioiden sisällä, vaan ryhmähankkeissa eri toimijatahojen välillä. Uudet ratkaisut ja innovaatiot moniulotteisiin yhteiskunnallisiin ongelmiin syntyvät yhteiskehittämisessä toimijoiden välillä.

Mitkä ovat Sinun konkreettiset tekosi Lapin sosiaalisen kädenjäljen kasvattamisessa?

Lapin sosiaalisen kädenjäljen kasvattamisessa on yksinkertaisuudessaan kyse valinnoista. Kuluttajina voimme omilla valinnoillamme edistää lappilaisten yritysten mahdollisuuksia sosiaalisen vastuullisuuden vahvistamisessa. Valitsemalla tuotteita ja palveluita, jotka valmistetaan ja tuotetaan paikallisesti paikallisen työvoiman avulla, yritysten taloudelliset mahdollisuudet ja motivaatio panostaa entistä vahvemmin vastuullisuuteen paranee. Henkilöstön entistä paremmasta hyvinvoinnista ja paikallisen työvoimapotentiaalin rekrytoinnista kehkeytyy yrityksessä kilpailuetu vastuullisuutta ja paikallisuutta edistävillä markkinoilla.

Sama analogia toimii myös työyhteisöissämme, kun teemme esityksiä ja päätöksiä vaikkapa hankintojen toteuttamisesta. Paikallisesti tuotetut elintarvikkeet ja palvelut edistävät paikallista elinkeinoa ja taloutta, työllisyyttä sekä alueemme veto- ja pitovoimaa. Toisaalta myös alueellisten ja paikallisten yritysten tulee toimia vastuullisesti ja tuoda se näkyväksi, jolloin osaamme kuluttajina ja työyhteisöidemme edustajina tehdä perusteltuja vastuullisia valinoja.

Valitsemalla halpatuontivaihtoehtoja esimerkiksi Temusta, kasvatamme heikkolaatuisista tuotteista syntyviä jätevuoria ja kuormitamme pitkien rahtien muodostamien päästöjen kautta ympäristöä. Samalla raha aluetaloudesta ja arvokkaat työpaikat siirtyvät halpatuontimaihin.

Lähteet

Daniel J. Edelman Holdings, Inc. Edelman Trust Barometer 2022. Viitattu 11.10.2024 https://www.edelman.com/sites/g/files/aatuss191/files/2022-01/2022%20Edelman%20Trust%20Barometer%20FINAL_Jan25.pdf

Lapin liitto 2022, Lappi-sopimus Lapin maakuntaohjelma 2022–2025. Viitattu 11.10.2024 https://www.lapinliitto.fi/wp-content/uploads/2022/02/Lappi-sopimus-2022-1.pdf.

Lapin liitto 2023, Kestävillä innovaatioilla hyvinvoiva Lappi – Lapin älykkään erikoistumisen strategia 2023–2027. Viitattu 11.10.2024 https://arcticsmartness.fi/wp-content/uploads/2023/11/strategiaweb.pdf.

Asiasanat: Sosiaalinen kestävyys, vastuullisuus, työllisyys, yritysvastuu, aluekehitys

Leave a Reply