Muutosta osaamisella ja yhteistyöllä

Lataa PDF-tiedosto

Hannu Gyldén, varatuomari, vastuullisuusjohtaja, Lapin ammattikorkeakoulu

Olemme globaalisti valtavien muutosten äärellä. Erilaisia kriisejä tuntuu olevan joka puolella. Kansojen ja ihmisten vastakkainasettelu ovat lisääntyneet. Vastakkainasettelusta on merkkejä jo Suomessakin.

Maailman melskeissä koko maapallomme ja ihmisten hyvinvoinnin perusta uhkaa jäädä muun hälyn jalkoihin. Kuormitamme jatkuvasti luontoa yli sen rajojen. Tehdyt toimet tämän muuttamiseksi ovat olleet täysin riittämättömiä, vaikka hälytysmerkit huutavat punaisella. Itsekkyys ja ahneus ohjaavat liikaa ajattelua ja toimintaa. Myös sosiaalista ja kulttuurista kestävyyttä haastetaan. Ihmisoikeudet ja taloudellinen hyvinvointi toteutuvat epätasaisesti. Ihmisiä kohdellaan eriarvoisesti. Heikompiosaiset joutuvat kärsimään.

Meidän tulee muuttaa ajatteluamme ja toimintaamme merkittävästi, jotta voimme turvata luonnon ja ihmisten hyvinvoinnin. Tämä koskee myös Suomea ja Lappia. Me olemme osa systeemistä kokonaisuutta, jossa asiat vaikuttavat toisiinsa. Meidän tulee saada toimintamme tasapainoon ekologisen, sosiaalisen, kulttuurisen ja taloudellisen kestävyyden kanssa. Meillä ei yksinkertaisesti ole varaa olla muuttamatta toimintaamme. Ja ei, muutoksen vastustamista ei voi perustella taloudellisilla syillä. Muutoksesta ja uusista toimintamalleista voi tehdä taloudellisesti kannattavaa, ne voivat olla kilpailuetu. Taloutemme perustuu luontoon ja luonnonvarojen hyödyntämiseen. Jos mitään ei tehdä, nykymuotoista liiketoimintaa ei hetken päästä ole välttämättä enää ollenkaan.

Tarvitsemme muutokseen osaamista ja yhteistyötä.

Vastuullisuus ja kestävyys ovat tuttuja ja jopa hieman muodikkaitakin sanoja, joita on saatettu käyttää vähän puolihuolimattomasti esimerkiksi kuvaamaan oman toiminnan erinomaisuutta. Kaikille näiden asioiden sisältö ja laajuus sekä valtava merkitys eivät välttämättä ole aivan selviä, kuten ei myöskään se, mitä ne tarkoittavat omassa työssä tai arkielämässä.

Osaaminen, tutkimus, kehittämistyö ja uudet innovaatiot ovat merkittäviä tekijöitä muutoksen aikaansaamisessa. Maailma ja Lappi tarvitsevat ammattilaisia, jotka osaavat soveltaa kestävän kehityksen periaatteita työssään ja johtaa muutosta. Tarvitsemme myös innovatiivisia uusia ratkaisuja kestävyyshaasteiden voittamiseksi. Meidän täytyy kyetä muuttamaan ajatteluamme.

Lapin ammattikorkeakoulu tunnistaa tärkeän roolinsa muutoksen edistämisessä ja aikaansaamisessa. Kestävää kehitystä ja vastuullisuutta viedään osaksi kaikkia tutkintojamme sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotyötämme. Opiskelijat ovat meille arvokkaita. He ovat tulevaisuutemme osaajia ja tulevat luomaan meille parempaa maailmaa. Työelämässä jo kokemusta hankkineet voivat kehittää ja syventää osaamistaan esimerkiksi jatkuvan oppimisen ja YAMK-tutkintojen keinoin. Työelämää ja aluekehitystä edistävän sekä alueen elinkeinorakennetta uudistavien tehtäviemme kautta toiminnallamme on suuri vaikutus myös koko alueella. Haluamme olla tukemassa alueen toimijoiden omaa muutosta kohti kestävää tulevaisuutta.  Vastuullisuus ja kestävä kehitys ovat keskeinen ja läpileikkaava osa Lapin ammattikorkeakoulun strategiaa. Tavoittelemme, että saamme tuotettua toiminnallamme kädenjälkeä eli myönteistä vaikutusta yhteiskuntaan ja korkeakouluyhteisöömme.

Tarvitsemme kestävyys- ja vastuullisuustyöhön toisiamme. Kukaan meistä ei tee muutosta yksin. Onneksi yhteistyö on Lapissa vahvuutemme, olemme tottuneet tekemään asiat yhdessä. Yhdessä tekemällä opimme toinen toisiltamme ja olemme yhdessä vahvempia. Lisäksi kestävyys ja vastuullisuus ovat asioita, joita teemme loppujen lopuksi myös yhteisen hyvän ja tulevaisuutemme vuoksi. Tarvitsemme tähän kaikki mukaan.

Yritykset ja organisaatiot tekevät yhteistyötä eri toimijoiden kanssa, vaikkapa tuotteiden ja palveluiden hankinnan, myynnin tai toimittamisen yhteydessä. Kestävästi toimiva organisaatio huomioi varsinaisen oman toimintansa lisäksi koko arvoketjunsa. Ei siis riitä, että organisaatio toimii itse kestävästi, vaan myös koko arvoketjun on oltava kunnossa.

Yhteistyö on tärkeää ammattikorkeakoululle. Yhteistyötä tekemällä tunnistamme tarkemmin esimerkiksi eri alojen osaamistarpeita, kuten myös työelämän, elinkeinojen ja alueen sekä oman korkeakouluyhteisömme tarpeita. Tätä kautta voimme tukea entistä paremmin alueen eri toimijoita sekä suunnata opintojemme sisältöjä, TKI-toimintaamme ja korkeakouluyhteisömme toimia. Samalla kasvatamme myönteistä vaikutustamme ja kehitämme omaa osaamistamme. Haluamme olla rakentamassa entistä parempaa, vahvempaa ja kestävämpää Lappia, jossa ihmisillä ja luonnolla on hyvä olla.