Miten saathiin ihmisiä paikalle?

Keväällä 2012 toteutettiin Rajalla Living Labissa kolme erilaista kehittämistyöpajaa, joista blogissa onkin jo kirjoitettu. Jokaiseen kehittämistyöpajaan kutsuttiin ihmisiä hieman eri tavalla ja niissä sovellettiin erilaisia osallistavia menetelmiä.

Kesämarkkinoiden ideointitapahtumasta kerrottiin Elävä Lappi -Facebook-sivustolla ja opiskelijoiden omien sosiaalisten kontaktien kautta. Paikallisia yrittäjiä informoitiin sähköpostitse ja tapahtuma-alueen lähimmissä yrityksissä vierailtiin ideoita keräten ja tapahtumaa promoten. Myös puskaradiolla oli oma roolinsa osallistujien kutsumisessa.

DavidClub –kuntosalilla pidettyyn työpajaan kutsuttiin niin hankkeen kuin kuntosalin Facebook-sivujen kautta. Mahdollisesti kiinnostuneita ihmisiä etsittiin opiskelijoiden omista lähipiireistä ja lopulta ideoita kysyttiin myös ihan satunnaisilta kauppakeskuskävijöiltä.

Rajakahakka-tapahtuman kehittä-misessä ihmisten tuli käydä kauppakeskuksessa tapahtuman aikaan ja kirjoittaa oma palaute tapahtumasta. Viimeisenä tapah-tumapäivänä pidettiin loppu-kahvittelut, jolloin palkittiin osallistujat, tarjottiin kahvit kiitokseksi ja keskusteltiin palautteista. Tässäkin tapauksessa palautteen antajia kutsuttiin Facebookissa, mutta lopulliset osallistujat saatiin omien kontaktien avulla.

On haasteellista luoda erilaisista kehittämistilaisuuksista niin matalan kynnyksen tapahtumia, että kuka vain uskaltaa tulla paikalle. Parhaiten osallistujia saatiin omien verkostojen ja kontaktien kautta. Henkilökohtainen kutsu ja suosittelu toimivat siis tässä tapauksessa luottamusta herättäen.

Kun ihmiset saa kynnykselle kurkkimaan, niin sopiva tunnelma houkuttaa kyllä mukaan. Kevään kehittämistyöpajoissa huomattiin, että rentoa tunnelmaa luodaan messumaisella tapahtumalla – ei puhuvia päitä ja kuuntelevaa yleisöä, vaan pieniä pöytäryhmiä, erilaisia pisteitä ja mahdollisuus kierrellä ja katsella omaan tahtiin. Unohtaa ei sovi myöskään jokaisen tulijan tervehtimistä, kahvitarjoilua ja mukavaa taustamusiikkia!

Artikkelin koosti Rajalla Living Labin kehittäjä Marjo Jussila opiskelijatiimien raporttien perusteella.

This entry was posted in Elävä Lappi, Living Lab, Opetuksen integrointi, Rajalla, Työpajat, Yhteiskehittäminen and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.