Lapset liikuntapalvelun yhteissuunnittelussa

Ounasvaaran Living Lab syksyn 2012 aikana kerättiin lapsilta ideoita liikuntapalvelun suunnittelemiseksi. Taustalla on ajatus lapsista omien kokemuksiensa ja oman perheensä asiantuntijoina. Yhteissuunnittelu toteutettiin työpajassa, johon osallistui 16 8-9-vuotiasta lasta. Työpajassa käytettiin suunnittelupeliä tiedon keräämiseen. Kirsikka Vaajakallio on tutkinut suunnittelupelejä ja hänen mukaansa ne tarjoavat suunnittelijoille rakenteen työpajan ohjaamiseksi ja osallistujille ajattelutavan ideointiin. Tässä yhteydessä suunnittelupelin avulla lapset saatiin rentoutumaan ja osallistumaan tiedon tuottamiseen osana pelaamista.

Lapset toivat esille perheen kanssa yhteisten kokemuksien tärkeyden ja hauskuuden, joka syntyy yllättävistä asioista. Lisäksi esille tuli, että jännittävät ja uskallusta vaativat asiat olivat lapsista erityisen kivoja. Lapset olivat kuitenkin tietoisia turvallisuudesta ja osa heistä koki metsän vieraana ja hiukan pelottavanakin paikkana. Lasten kokemukset ohjasivat liikuntapalvelun suunnittelua, josta syntyi luontoliikuntapalvelukonsepti Maahisen maailma.

Maahisen maailma –pilottia testattiin 7.2 Ounasvaaralla. Testaamiseen osallistuivat samat lapset, jotka osallistuivat työpajaan. Lisäksi pilotin rakentamiseen ja testaamiseen osallistui RAMKn liikunta- ja vapaa-ajan koulutusohjelman opiskelijoita. Testauksessa pyrittiin tarkastelemaan idean toimivuutta kohderyhmälle, luonnon merkitystä palvelussa sekä sen soveltuvuutta perheliikuntaan.

Palvelukonsepti oli idealtaan onnistunut. Lapset olivat innoissaan, heidän poskensa punoittivat ja silmänsä loistivat. He todella eläytyivät satumetsään. Lapset sanoivat mm. ”Selvisin, vaikka jouduin vangiksi”, ”Maahiset olivat jännittäviä” ja ”Jokainen rasti oli hauska”. Tässä on eväitä, joista on hyvä lähteä kehittämään palvelukonseptia eteenpäin ja tuomaan liikuntapalveluihin mukaan elementtejä, joita kiehtovat lapsia.

Pia Yliräisänen-Seppänen, Ounasvaara Living Labin koordinaattori

kuplarivi

This entry was posted in Living Lab, Ounasvaara, Yhteiskehittäminen. Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *