Perheliikunnan palvelukonsepti Maahisen maailma

Talvisin lasten liikunta-aktiivisuus vähenee neljäsosan verrattuna kesällä harrastettavaan liikuntaan. Kylmät ja vaihtelevat sääolosuhteet talvisin saattavat tuntua haastavilta vanhemmille, mutta lapsille lumi on motivoiva ja hauska leikin elementti. Liikuntatapahtuma Maahisen maailma täyttää hyvin perheliikunnan kriteerit ja aktivoi koko perheen liikkumaan ja toimimaan yhdessä talvella.  Perheliikunnalla tarkoitetaan yhteistoimintaa, jossa on mukana aikuisia ja lapsia.

Alakouluikäiselle lapselle on tärkeää kokea liikunnassa onnistumista, mahdollisuutta oppia uusia erilaisia asioita, saada kannustusta ja kiitosta. Uskallusta ja jännitystä vaativat tehtävät ovat erityisesti lasten mieleen. Lapset ovat olleet mukana ideoimassa Maahisen maailma -tapahtumaa ja ovatkin perheliikunnan parhaita asiantuntijoita. Lapset toivat esille perheen kanssa yhteisten kokemuksien merkityksen ja hauskuuden, joka syntyy yllättävistä asioista.

Liikkumisen tulee olla tässä iässä pääosin olla omaehtoista ja huoletonta leikkimistä, jolloin lapsi huomaamattaan harjoittelee erilaisia taitoja, jotka taas tukevat lapsen kokonaisvaltaista kehitystä. Maahisen maailma –tapahtumassa monipuolisilla rasteilla on huomioitu hyvin lapsen kehityksen eri osa-alueet. Motoristen taitojen lisäksi rasteilla harjoitetaan ongelmanratkaisukykyä, vuorovaikutustaitoja, luovuutta sekä tutustumista uuteen ympäristöön eli metsään. Maahisen verkko –tehtävässä tulee jännittävän leikin lomassa harjoiteltua tasapainotaitoa ja vartalonhallintaa sekä taitoa ratkaista tehtävä yhdessä aikuisten kanssa.

Vaikka liikkuminen on suuressa roolissa Maahisen maailma –tapahtumassa, perheen yhteenkuuluvuuden tunne ja keskinäinen vuorovaikutus ovat vähintään yhtä isossa asemassa kuin liikkuminen. Perheliikunnassa liikunta nähdään yhdessäolon keinona ennemmin kuin itse tarkoituksena.

Kirjoittanut: Kaisa Pyykkönen, Elina Toska ja  Elina Perälä

maahisen maailma01

Lähteet

Hakkarainen, H. – Jaakkola, T. – Kalaja, S. – Lämsä, J. – Nikander, A. – Riski, J. 2009. Lasten ja nuorten urheiluvalmennuksen perusteet. Jyväskylä: VK-kustannus Oy.

Nupponen, H. – Halme, T. – Parkkisenniemi, S. – Pehkonen, M. – Tammelin, T. 2010. Laps suomen –tutkimus: 3-12-vuotiaiden lasten liikunta-aktiivisuus. Jyväskylä: Liikunnan ja kansanterveyden julkaisuja.

This entry was posted in Living Lab, Ounasvaara. Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *