Innovaatioseminaari tarjosi oivalluksia ideointiin alan huipuilta

Projektipäällikkö Marika Saranne avasi seminaarin.

Projektipäällikkö Marika Saranne avasi Elävä Lappi -hankkeen innovaatioseminaarin Tornion VPK:n talossa.

Tiistaina 7.5.2013 järjestetyssä Elävä Lappi -hankkeen loppuseminaarissa keskeisenä teemana oli innovaatiot – niin erilaiset innovaatio-oivallukset kuin myös erilaiset tavat innovoida ja oivaltaa. Torniossa, VPK:n talossa järjestetty seminaari pyörähti käyntiin raikkailla hedelmäsmoothieilla, ja hankkeen projektipäällikkö Marika Saranne toivotti osallistujat tervetulleiksi tapahtumaan.

Ravintolapäivän edustaja Jyrki Vanamo muistutti internetin voimasta ihmisten osallistamisen apuna.

Ravintolapäivän edustaja Jyrki Vanamo muistutti internetin voimasta ihmisten osallistamisen apuna.

Ensimmäisenä lavalle nousi Jyrki Vanamo, joka on ollut järjestämässä huimaan suosioon noussutta Ravintolapäivä-tapahtumaa.  Ravin-tolapäivä on hyvä esimerkki siitä, kuinka pienen kaveriporukan alulle panema, alun perin kansalaistottelemattomuuspäiväksi suunniteltu tapahtuma nousi sosiaalisen median välityksellä koko kansan huulille ja sittemmin jopa maailmanlaajuiseksi tapahtumaksi. Vanamo painottikin, että nykyaikana erilaisista asioista ja tapahtumista voidaan tehdä ilmiöitä juuri internetin kautta. Sosiaalisen median sovellukset tarjoavat myös yhden ratkaisun siihen, miten ihmisiä voidaan osallistaa ihan nollabudjetillakin.

Talk show’ssa keskusteltiin hankkeen annista eri osallistujille (käyttäjä, kehittäjä, hyödyntäjä, mahdollistaja)..

Talk show’ssa keskusteltiin hankkeen annista eri osallistujille (käyttäjä, kehittäjä, hyödyntäjä, mahdollistaja).

Iltapäivä käynnistettiin talk show’lla, jossa ääneen pääsivät Elävä Lappi -hankkeen eri osapuolten (käyttäjä, kehittäjä, hyödyntäjä, mahdollistaja) edustajat. Keskustelua ohjasi Reetta Koski Ideakoski Ky:stä, ja osallistujina paneelikeskustelussa nähtiin Rajalla På Gränsen -kauppa-keskuksen johtaja Jukka Korpimäki, Team Botnian toimitusjohtaja Risto Alaheikka, palvelumuotoilun ja yhteis-kehittämisen asiantuntija Essi Kuure Lapin yliopistosta sekä opiskelijat Heidi Pikkuhookana (KTAMK) ja Miika Tuominen (RAMK). Talk show’ssa painottui muun muassa se, miten eri toimijat ovat henkilökohtaisesti hyötyneet hankkeen kehittämistehtävien toteutuksesta ja tuloksista. Lisäksi keskustelussa nousi voimakkaasti esiin koulutuksen ja työelämän yhdistäminen käytännönläheisten ja käyttäjäkeskeisten kehittämistehtävien avulla.

Ideoija ja oivalluttaja Reetta Koski tarjosi seminaariväelle erilaisia menetelmiä innovointiin arjessa ja työssä.

Ideoija ja oivalluttaja Reetta Koski tarjosi seminaariväelle erilaisia menetelmiä innovointiin arjessa ja työssä.

Uudenlaiset innovointitekniikat otettiin yleisössä vastaan hymyssä suin.

Uudenlaiset innovointitekniikat otettiin yleisössä vastaan hymyssä suin.

Lopuksi lähdettiin uudenlaisen innovoinnin maailmaan, kun kokenut ideoija ja oivalluttaja sekä Ideapakan kehittäjä Reetta Koski (Ideakoski Ky) jakoi seminaarin osallistujille vinkkejä, minkälaisia keinoja ideoinnin tehostamiseen voidaan käyttää. Koski korosti, että suurin yksittäinen syy uuden idean syntyyn on sattuma, jonka lisäksi yleisiä innovoinnin lähtökohtia ovat esimerkiksi henkilökohtainen kiinnostus jotain asiaa kohtaan tai jossain tuotteessa/palvelussa havaittu epäkohta. Seminaarin osallistujat pääsivät kokeilemaan erilaisia innovointitekniikoita ihan käytännössäkin, esimerkiksi Disney-ideointia, sana-assosiaatioita sekä uuden käyttötarkoituksen ideointia tutuille tuotteille.

julkaSeminaarin osallistujille oli tarjolla tuoreita hedelmiä ja lisäksi Elävän Lapin uunituore loppujulkaisu.

Seminaarin osallistujille oli tarjolla tuoreita hedelmiä ja lisäksi Elävän Lapin uunituore loppujulkaisu.

Seminaarin teeman mukaisesti myös palautteen keräämisessä käytettiin innovatiivisia menetelmiä.

Seminaarin teeman mukaisesti myös palautteen keräämisessä käytettiin innovatiivisia menetelmiä.

Innovaatioseminaarin yhteydessä esiteltiin myös Elävä Lappi -hankkeen loppujulkaisu Tee-se-itse-YHDESSÄ – Käyttäjälähtöisyydellä ja Living Lab -toiminnalla kohti Elävää Lappia (toim. Minttu Merivirta). Julkaisu toimii matkaoppaana Living Lab -toiminnan toteutukseen ja sisältää Elävä Lappi -hankkeen toimijoiden kokemuksia ja arviointia hankkeen tulosten saavuttamisesta. Julkaisussa esitellään hankkeen ja käyttäjälähtöisen Living Lab -toiminnan lähtökohtia sekä kaksi hankkeessa toteutettua pilottia, Rajalla Living Lab ja Ounasvaara Living Lab. Tämän lisäksi käsitellään hankkeessa luotua Living Lab -toimintamallia, pohditaan yhteiskehittämisen mahdollisuuksia verkon kautta, jaetaan kokemuksia sosiaalisen median työkalujen hyödyntämisestä sekä kokeilluista sitouttamis- ja palkitsemismenetelmistä. Lopuksi vielä esitellään Elävä Lappi -hankkeen puitteissa toteutettuja kehittämistehtäviä sekä tehdään katsaus Living Lab -toiminnan tulevaisuuteen.

Elävä Lappi -hankkeen toimijat toivottavat kaikille yhteiskehittämisestä ja Living Lab -toiminnasta kiinnostuneille oikein antoisia lukuhetkiä teoksemme parissa!

Lisää seminaarin tunnelmia Facebook-sivun valokuva-albumissa.

Reetta Koski Yle Perämeren haastattelussa seminaarin yhteydessä.

This entry was posted in Living Lab. Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.