Living Lab-toiminnalla kehitämme yhdessä alueemme palveluja ja välillä on hyvä kysyä yrityksiltä ja muilta yhteisöiltä palautetta toiminnastamme. Olen kerännyt välipalautetta sähköpostitse ja myös tapaamalla osallistujia kahvikupposen äärellä.
Palautteesta käy ilmi, että Elävä Lappi-toiminnassa yritykset ja yhteisöt tiedostavat hyvin sekä Living lab-toiminnasta saatavan hyödyn että kehittämisen tavoitteet. Osallistumisen odotettiin lisäävän tunnettuvuutta ja positiivista imagoa. Kun imagoasiat ovat kunnossa, asiakkaiden määrän ja liiketoiminnan uskotaan kasvavan ja tuovan lisää rahaa kassaan. Vaikka tavoitteet ovat selvät, toimijat eivät koe pystyvänsä kehittämään asioita ilman korkeakoulusektorin apua.
“ Ammattikorkeakoulun rooli on keskeinen niissä hankkeissa, joissa AMK:lla on koulutustarjontaa ja sitä kautta resursseja tarjolla. Ehdottomasti tuo lisäarvoa kehittämistyöhön varsinkin pienellä talousalueella”.
On selvää, että ilman alueen asukkaiden mielipiteitä kehittäminen on mahdotonta. Alueen yrityksillä ja toimijoilla on usein näkemys siitä, miten vastaavia kohteita on kehitetty muualla ja millaista kehittämistä kohde tarvitsee mutta sopivuus tiettyyn kohteeseen ei ole tiedossa. Osa toimijoista koki, ettei aikaa tai välttämättä edes osaamista ole innovointiin liittyvien kehittämisvaiheiden suunnitteluun tai testaamiseen. Suurien uudistusten läpivienti on kallista; siksi korkeakouluilta pyydetäänkin apua pienimuotoisten innovointien testaamiseen. Turhat kokeilut voidaan hylätä jo varhaisessa vaiheessa ja toimivat ideat saavat täyden panostuksen.
Vaikka me bloggaamme ja mainostamme, Living Lab-toiminnan uskottiin olevan alueen matti-ja maijameikäläisille tuntematon käsite. Pitäisikö tätäkin tutkia? Mitä mieltä te muut olette?
Seija Jäminki – Kemi-Tornion amk