Työelämälähtöiset toimeksiannot metsätalousinsinööriopiskelijoiden projektiopinnoissa

Lataa PDF-tiedosto

Satu Kokko, restonomi (AMK), innoittaja, oppiminen, Metsähallitus

Anne Saloniemi, metsätalousinsinööri (YAMK), asiantuntija, Tulevaisuuden biotalous, Lapin ammattikorkeakoulu

Asiasanat: työelämälähtöisyys, verkostoituminen, työelämäyhteydet, työelämäläheisyys

Ammattikorkeakoulujen rooli alueiden elinvoimaisuuden vahvistamissa ja työvoiman tuottajana on tärkeä nyt ja tulevaisuudessa.  Ammattikorkeakoulut tarjoavat työelämän tarpeita vastaavaa koulutusta ja tämän takia ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneet ovat haluttua työvoimaa. (Arene 2021.) Lapin ammattikorkeakoulun työelämälähtöisessä toimintamallissa pitkäjänteinen ja suunnitelmallinen kumppanuustoiminta on sopimukseen perustuvaa (Jankkila & Kangastie 2014). Metsähallituksen Lapin palvelualue ja Lapin amk solmivat kumppanuussopimuksen joulukuussa 2020 sopimalla strategisesta ja operatiivisesta kumppanuudesta sekä yhteistyöstä. (Lapin amk 2020). Yhteistyötä toteutetaan mm. vierailijaluentoina, yhteisopettajuutena, opinnäytetyöaiheilla, harjoittelupaikkoina, hankeyhteistyönä sekä projektiopinnoissa, joista jälkimmäisestä kerrotaan tässä artikkelissa.

Työelämälähtöisyys projektiopinnoissa

Yhteistyö Metsähallituksen ja Lapin ammattikorkeakoulun välillä on jatkunut jo pitkään ja kumppanuussopimuksen avulla yhteistyö on tiivistynyt. Kehittämistoiminta työyhteisössä -opintojaksossa (jäljempänä projektiopinnot) toteutetaan työelämälähtöisiä toimeksiantoja, joita on Metsähallitukseltakin saatu kohta kymmenen vuotta.  Näitä toimeksiantoja viimeisen vuosikurssin metsätalousinsinööriopiskelijat vievät läpi ryhmän ja valitun projektipäällikön vastuulla mahdollisimman itsenäisesti. Projektien sisällöt suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä paikallisten metsäalan toimijoiden kanssa. Opiskelijat syventävät osaamistaan tiimi- ja projektityöskentelyyn sekä oppivat projektin suunnitteluun ja toteutukseen kuuluvia tehtäviä.

Syksyllä 2021 projektiryhmän toimeksianto sisälsi mm. Kasit Metsään -viikon ja Sahanperän Savotan -tapahtuman suunnitteluun sekä toteuttamiseen liittyviä tehtäviä yhdessä metsäalan toimijoiden kanssa. Projektiopintojen aikana verkostot laajenevat ja ammatillisessa mielessä tästä voi olla hyötyä. Kuka tietää, jos projektiopintojen aikana opiskelija tutustuu vaikka mahdolliseen työnantajaansa?

Kasit metsään -viikko

Kasit Metsään- viikko on metsäalan toimijoiden yhteistyötapahtuma, jossa vuosittain esitellään metsäalaa Rovaniemen kahdeksasluokkalaisille.  Metsähallituksen Tiedekeskus Pilkkeen ulko-oppimisalue Norvajärvellä on toiminut tapahtumapaikkana monena vuonna ja niin nytkin syksyllä 2021.  Eri toimijat esittelivät rasteillansa sovittua metsällistä aihealuetta. Lapin amkin opiskelijat osallistuivat tapahtuman viestinnän suunnitteluun sekä avustivat toimijoita eri rasteilla. Opiskelijat olivat erittäin oma-aloitteisia toimijoiden suuntaan ennen tapahtumaa ja he tutustuivat etukäteen rastien sisältöihin.


Kuva 1. Metsätalousinsinööriopiskelijat vetämässä rastia 8-luokkalaisille. (Kuva: Ville Saukkoriipi)

Kasit metsään -viikolle osallistui yhteensä noin 360 kahdeksasluokkalaista seitsemästä eri Rovaniemen koulusta. Oppilaat kiersivät päivän aikana radan, jonka varrella he tutustuivat metsäalaan eri näkökulmista. Rasteilla opittiin tekemisen ja elämysten kautta metsäluonnosta, metsien kestävästä käytöstä, virkistyksestä ja kiertotaloudesta. Oppilaat pääsivät myös tunnistamaan vieraskasveja ja oppimaan niiden torjunnasta. Monipuolisen kuvan metsäalasta mahdollisti laaja toimijajoukko sekä Suomen Metsäsäätiön kuljetustuki. Toimijoina mukana olivat Metsähallitus, Lapin AMK, REDU, Metsäkeskus, 4H-yhdistys, Metsä Group, Pidä Lappi siistinä ry, Metsänhoitoyhdistys, MTK, Suomen Metsästäjäliitto ja Fin Forelia.

Lapin ammattikorkeakoulun opiskelijoiden lisäksi Redun luonto-ohjaajaopiskelijat olivat työssäoppimisjaksollaan suunnittelemassa ja toteuttamassa tapahtumaa. Varsinkin ammattikorkeakoulun opiskelijoiden rooli tapahtumassa on muuttunut vuosittain tilanteeseen soveltuvaksi. Opiskelijat toimivat ensimmäistä kertaa pääasiassa toimijoiden apuna rasteilla, kun taas aiempina vuosina he suunnittelivat ja toteuttivat oman rastin. Syksyn suunnitelmat raamitetaan yleensä jo edellisenä keväänä ja toimeksiantoja sovelletaan sen mukaan, miten viikko suunnitellaan. 

Koronarajoitukset ovat kahtena vuonna peräkkäin vaikuttaneet merkittävästi tapahtuman järjestelyihin. Ne ovat vaatineet tarkempaa aikataulusuunnittelua sekä koulujen omien ohjeiden tarkempaa huomioonottamista. Viime syksynä kaksi suurinta koulua jouduttiin jättämään pois viikolta, mutta heille ollaan järjestämässä keväälle 2022 korvaavaa päivän kestävää tapahtumaa. Syksyllä 2022 toiveena olisi saada järjestelyt palaamaan vuoden 2019 tasolle, jolloin jälleen kaikki Rovaniemen kahdeksasluokkalaiset, noin 700 koululaista, pääsisivät osallistumaan viikolle.

Sahanperän Savotta

Sahanperän Savotta -tapahtuma on osa Rovaniemi viikkoa, joka järjestetään vuosittain syyskuun alkupuolella Pilkkeen ja Arktikumin piha-alueella ja avoimin ovin näyttelytiloissa. Ensimmäinen Sahanperän Savotta – tapahtuma järjestettiin vuonna 2013 ja kävijämäärä on kivunnut parhaimmillaan jopa 5000 vierailijaan. Syksyllä 2021 tapahtuma järjestettiin vuoden tauon jälkeen kevennettynä versiona. Tapahtuma toteutettiin ainoastaan ulkotiloissa ja tuhannelle kävijälle jaettiin kulttuuripasseja. Niillä pääsi Pilkkeen, Arktikumin ja Korundin näyttelyihin maksutta tietyn ajan, mutta ei kyseisenä päivänä vallitsevan koronatilanteen vuoksi.


Kuva 2. Sahanperän Savotta käynnissä vuonna 2021. (Kuva: Kota Collective)

Osallistuvat järjestäjät olivat suurelta osin metsäalan toimijoita ja tapahtumassa keskityttiin asiakasryhminä metsäalan opiskelijoihin ja työnhakijoihin, perheitä unohtamatta. Lapin amkin opiskelijat suunnittelivat ja toteuttivat metsätalousinsinöörikoulutuksen esittelypisteen, jossa myös ammattikorkeakoulun metsäiset hankkeet pääsivät esittäytymään. Teltalla kerrottiin metsätalouden koulutuksesta ja työllistymismahdollisuuksista sekä järjestettiin perheen pienimmille kivaa tekemistä. Opiskelijat toimivat myös liikenteenohjaajina.


Kuva 3. Lapin ammattikorkeakoulun teltalla riitti väkeä. (Kuva: Kalle Santala, Lapin AMK)

Suomen metsäsäätiö tapahtumia rahoittamassa

Suomen Metsäsäätiö on metsänomistajien, metsäteollisuuden ja muiden metsätaloudesta toimeentulonsa saavien ryhmien viestinnän rahoittaja. Säätiön tavoitteena on metsätalouden ja -teollisuuden toimintaedellytysten turvaaminen, puun ja puupohjaisten tuotteiden käytön lisääminen sekä alan sosiaalisen ja taloudellisen tutkimuksen rahoittaminen. (Suomen metsäsäätiö 2022.)

Metsäsäätiön pääasiallinen rahoituslähde on puukauppojen yhteydessä perittävä vapaaehtoinen menekinedistämismaksu, jolla tuetaan esimerkiksi koululaisyhteistyötä (Suomen metsäsäätiö 2022).  Suomen Metsäsäätiö on tärkeä rahoittaja Kasit metsään-tapahtumassa, sillä heidän tuen turvin pystytään mahdollistamaan kuljetukset eri kouluilta mottimetsään Norvajärvelle ja takaisin. Metsäsäätiö on rahoittanut myös Sahanperän Savottaa useana vuonna.

Avoimin mielin tulevaan

Opiskelijat ovat pitäneet työelämälähtöisiä toimeksiantoja antoisina ja toteutus yhteistyössä eri toimijoiden kanssa on ollut sujuvaa. Projektiopintojen lopussa pidettiin päätösseminaari missä opiskelijaryhmät pääsivät esittelemään projektin eri vaiheita, tuloksia ja kehitysideoita muille ryhmille sekä paikalla olleille toimeksiantojen edustajille. Opiskelijat saivat positiivista palautetta ja esimerkiksi hyvin vedetty Kasit Metsään -viikko poiki töitä Metsäkeskuksen kanssa toimeksiannon ulkopuolella.  Yhteistyötä jatketaan avoimin mielin uutta kehittäen.

LÄHTEET

Arene 2021. Työelämän korkeakoulu -ammattikorkeakoulut Suomessa. Viitattu 24.3.2022. http://www.arene.fi/wp-content/uploads/Raportit/2021/Ty%C3%B6el%C3%A4m%C3%A4n%20korkeakoulu%202021%20raportti.pdf?_t=1615291958.

Jankkila, H. & Kangastie, H. 2014. Työelämälähtöisyys ja -läheisyys Lapin ammattikorkeakoulussa. Lapin ammattikorkeakoulun julkaisuja. Sarja B. Raportit ja selvitykset. Viitattu 31.3.2022.  https://www.lapinamk.fi/loader.aspx?id=fb13405a-394c-4839-9209-9390348cca6c.

Lapin amk 2020. Metsähallitus ja Lapin AMK solmivat kumppanuussopimuksen. Viitattu 3.4.2022. https://www.lapinamk.fi/news/Metsahallitus-ja-Lapin-AMK-solmivat-kumppanuussopimuksen-/fuu3sfdb/1b24131f-5a96-446c-82a7-d5564eced144.

Suomen metsäsäätiö 2022. Viitattu 8.4.2022. https://www.metsasaatio.fi/suomen-metsasaatio.