Hyvinvointi- ja turvallisuusilmiöt vaativat monitoimijaisia ratkaisuja

Lataa PDF-tiedosto

Piia Mikkonen, asiantuntija, Tulevaisuuden terveyspalvelut, Lapin ammattikorkeakoulu

Teija Kanto, suunnittelija, Osallisuus ja toimintakyky, Lapin ammattikorkeakoulu

Vilma Portti, tutkija, Yhteiskuntatieteiden tiedekunta, Lapin yliopisto

Yhteiskunnallinen kahtiajakautuminen heijastuu asukkaiden hyvinvointiin ja turvallisuuteen monin tavoin, kuten taloudellisena eriarvoisuutena, alueellisina eroina ja luottamuksen heikentymisenä viranomaisia kohtaan (Leino 2022). Polarisaation vaikutukset korostuvat erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien, kuten lasten, vanhusten ja työelämän ulkopuolella olevien arjessa. Riskinä on, että muutokset yhteiskunnassa heikentävät ennestään näiden kohderyhmien hyvinvointia ja arjen turvallisuutta. Eriarvoisuuden vähentämiseksi hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistäminen vaatii sekä resurssiviisasta ajattelua että toimijoiden välistä yhteistyötä, jota Lapissa on perinteisesti toteutettu esimerkiksi Arjen turvan toimintamallin avulla.

Hyvinvointi ja arjen turvallisuus kattaa laajasti elämän eri osa-alueita. Hyvinvoinnin ja turvallisuuden kokonaisuus ulottuu esimerkiksi teiden hiekoituksesta ja puhelinverkon toimivuudesta yksinäisyyden kokemuksiin ja kulttuurihyvinvointiin. Nämä hyvinvoinnin ja turvallisuuden tekijät kytkeytyvät tiiviisti pohjoisten asukkaiden päivittäisiin kokemuksiin omasta ja läheisen elämänlaadusta omassa asuinympäristössään. Lapin erityispiirteet, kuten pitkät välimatkat, ikääntyvä väestö ja kukoistava matkailukulttuuri, edellyttävät monitoimijaista yhteistyötä hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistämiseksi.

Lapissa yhteistyön tahtotila on vahva ja sillä on pitkät perinteet

Lapin yliopiston tekemän selvityksen mukaan yhteistyön tahtotila Lapissa on vahva. Yhteistyön mahdollistama lisäarvo tunnistetaan laajasti ja yhteistyötä tehdään eri toimijoiden, kuten kuntien, hyvinvointialueen, järjestöjen ja eri viranomaisten kesken. Toimijoina mukaan hyvinvoinnin edistämiseen liittyvät myös oppilaitokset, maakuntaliitto ja yritykset sekä lappilaiset asukkaat. Yhteistyön tuoman lisäarvon tunnistetaan kuitenkin jäävän saavuttamattomaksi, mikäli toimijoiden välinen vuorovaikutus ei konkretisoidu arjen käytännöiksi. Hyvinvoinnin ja arjen turvallisuuden asiantuntijat Lapissa kokevat, että yhteistyön hyödyt voidaan saavuttaa entistä paremmin lisäämällä ilmiö- ja kokemustiedon hyödyntämistä, vahvistamalla tiedonkulkua organisaatioiden sisällä ja niiden välillä sekä käymällä avointa keskustelua toimijoiden rooleista ja vastuista. (Portti, Lehikoinen, Suhonen & Leinonen 2024)

Osana Lapin hyvinvointialueen VASA 2 -hanketta tehdyn selvityksen perusteella Lapissa ymmärretään yhteisen työn merkitys, ja yhteistyöllä on pitkät perinteet. Samalla tiedostetaan laajasti, että pinta-alaltaan suureen maakuntaan mahtuu monenlaisia tarpeita, ja resurssit vaihtelevat alueittain. Yhteistyön edistämiseksi kaivataan avointa keskustelua siitä, miten resursseja ja voimavaroja voidaan yhdistää käytännössä niin, että asukkaiden hyvinvointia ja turvallisuuden kokemusta voidaan vahvistaa monen toimijan yhteistyöllä. (Portti, Lehikoinen, Suhonen & Leinonen 2024)

Mitä välineitä yhteistyön edistämiseen on tarjolla?

Digitaalinen työkalu ilmiötiedon keräämiseen

Viime vuosina yhteistyön edistämiseksi on kehitetty konkreettisia välineitä eri toimijoiden hyödynnettäväksi. Ilmiö- ja kokemustiedon keräämisen ja hyödyntämisen helpottamiseksi Lapissa testataan digitaalisen työkalun demoa, jonka avulla voidaan kerätä laajasti eri ammattilaisten havaintoja ilmiöistä. Demovaiheessa tarkasteltaviksi ilmiöiksi on valittu yksinäisyys ja digisyrjäytyminen. Valinta tehtiin yhteistyössä yhteiskehittäjien kanssa.

Hiljaisten signaalien tunnistaminen mahdollistaa nousevien ilmiöiden ja muutosten havaitsemisen organisaatiorajat ylittäen. Kehitystyössä on alusta asti otettu laaja verkosto mukaan, jotta erilaiset näkökulmat ja tarpeet tulisivat huomioiduiksi. Työkalun toimivuuden kannalta on keskeistä, että eri toimijat sitoutuvat sen käyttöön ja saavat johdolta tarvittavaa tukea. Lisäksi tietoa on jaettava avoimesti yli organisaatiorajojen, jotta työkalusta saadaan parhaat mahdolliset hyödyt irti. Työkalulla ei ole tarkoitus jakaa tietosuojalain alaista tietoa, vaan yleisesti havaittavissa olevaa ilmiötietoa.

Työkalun avulla käyttäjät voivat helposti kirjata havaintojaan mobiililaitteella tai tietokoneella, mikä tekee tiedonkeruusta sujuvaa kiireisessä arjessa. Sen tuottama ilmiö- ja kokemuspohjainen hyvinvointi- ja turvallisuustieto tukee päätöksentekoa. Työkalu ei ainoastaan edistä ilmiötiedon hyödyntämistä, vaan voi myös parantaa kykyä ennakoida tulevaisuuden haasteita. Kysynnän ennustaminen on oleellista tulevaisuuden resurssien, palveluntarjonnan ja palveluverkon suunnittelussa (Klemola ym. 2014).

Teemakoulutuksilla vaikuttavuutta yhteistyöhön

Laajat kehityskulut, kuten väestön ikääntyminen, hyvinvointierojen kasvu ja toimintaympäristön muutos, ovat lisänneet erilaisia osaamistarpeita (Lähdemäki-Pekkinen, Poussa & Rekola, 2024). Lapin AMK on kartoittanut VASA-hankkeessa toiveita ja odotuksia hyvinvointi-, terveys- ja turvallisuustoimijoilta osaamisen vahvistamisen tarpeista. Erityisesti monitoimijaisen yhteistyön kehittäminen nousi keskeisenä toiveena. Tavoitteellinen monitoimijainen yhteistyö perustuu eri osaamisten jakamiseen, tarvittavan osaamisen tunnistamiseen, yhteisen ymmärryksen luomiseen ja sitoutumiseen. Tärkeää on huomioida moniäänisyys, ennakoiva toimintatapa ja pohdittava yhteistyössä tiedon hyödyntämistä. 

Kartoituksen pohjalta on kehitetty verkkokurssi ”Tehemä yhessä hyvinvointia ja arjen turvallisuutta”.  Lapin yhdyspintakurssit tarjoavat käytännönläheistä perustietoa, joka tukee oman osaamista ja monitoimijaisen yhteistyön vahvistamista. Se kokoaa yhteen keskeiset osa-alueet, kuten tiedolla johtamisen, palvelumuotoilun, osallisuuden, yhteisövaikuttavuuden sekä verkostoissa toimimisen ja johtamisen. Edellä mainitut teemat vahvistavat osaamista ja yhteistyörakenteita, jotka tukevat hyvinvointia ja turvallisuutta Lapissa. Avoimesti saatavilla olevalta sivustolta voit valita tilanteeseen sopivan teeman tai laajemman kokonaisuuden.

Avointa keskustelua toimijoiden välisistä rooleista ja vastuista voidaan lähestyä hyödyntämällä Yhteistyö-Tuokio-arviointivälinettä. Työkalun avulla voidaan arvioida monitoimijaisen yhteistyön osallistumisen laajuutta, toimijoiden välistä vuorovaikutusta, yhteistyön rakenteita ja tavoitteellisuutta sekä hyvinvointitiedon hyödyntämistä ja johtamista.

Yhteistyö auttaa rakentamaan siltoja ja purkamaan kahtiajakoa

Kun eri toimijat yhdistävät voimansa ja jakavat tietonsa, syntyy ratkaisuja, jotka eivät ole yksittäisen toimijan resurssien ja tiedon avulla saavutettavissa. Yhteistyön avulla voimme ennakoida haasteita, purkaa kahtiajakoa ja rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus hyvinvoinnin edistämiseen ja turvallisuuden tunteen kokemiseen.

Kirjoittavat ratkovat hyvinvointihaasteita osana Lapin ammattikorkeakoulun ja Lapin yliopiston käynnissä olevia hankkeita. Katso kuinka voit osallistua:

Teija Kanto, suunnittelija, Lapin ammattikorkeakoulu, Indikaattoreista ilmiöihin – hyvinvointi- ja turvallisuustiedolla johtaminen Lapissa -hanke (INDI), 2023–2025. Rahoittaja EAKR/Lapin liitto.

Piia Mikkonen, asiantuntija, Lapin ammattikorkeakoulu ja Vilma Portti, tutkija, Lapin yliopisto, Vahva sote Lapin hyvinvointialueelle –hanke (VASA 2), 2023–2025. Toteuttaja Lapin hyvinvointialue, rahoittaja EU/STM. Tutustu tarkemmin Lapin yhdyspintakurssit ja  Yhteistyö-Tuokio.

Lähteet

Klemola, K., Uusi-Illikainen, J., Askola, T. 2014. Sosiaali- ja terveyspalveluiden tietojohtamisen käsikirja. Sitra. Viitattu 10.1.2025.  https://www.sitra.fi/app/uploads/2017/02/Sosiaali_ja_terveyspalveluiden_tietojohtamisen_kasikirja-2.pdf

Leino, M. (2022). Asuinympäristöt erilaistuvat, yhteiskunta polarisoituu: Kuinka alueellinen eriarvoistuminen ja asuinalueiden eriytyminen edistävät yhteiskunnan kahtiajakautumista?. Politiikka, 64(3). https://doi.org/10.37452/politiikka.119902

Lähdemäki-Pekkinen, J., Poussa., L. & Rekola, S. 2024. Hyvinvoinnin haasteet kasvavat, mutta mitä jää katveeseen? Viitattu 12.1.2025 https://www.sitra.fi/artikkelit/hyvinvoinnin-haasteet-kasvavat-mutta-mita-jaa-katveeseen/

Portti, V., Lehikoinen, H., Suhonen, M. & Leinonen, J. 2024. Monitoimijaisen yhteistyön kehittämisen mahdollisuudet Lapissa : hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisen näkökulma. Selvitys. https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-337-438-6

Asiasanat: hyvinvointi, turvallisuus, tietojohtaminen, osaaminen

One thought on “Hyvinvointi- ja turvallisuusilmiöt vaativat monitoimijaisia ratkaisuja

Comments are closed.