Mikä ihmeen Living Lab?

Kirjoittaja: Marika Saranne/Elävä Lappi hankkeen projektipäällikkö

…Sitä minäkin mietin kun ensimmäisen kerran käsitteen kohtasin. Tietenkin, sitä alkoi miettiä englanninkielisten sanojen suomalaista merkitystä ja pääsi jo aika pitkälle. Elävä laboratorio.  Elollinen labbis. Niinpä, kertoo tosi paljon. Ei muuta kuin pöllyttämään netin arkistoja ja etsimään lisää tietoa aiheesta. Ja löytyihän sitä tietoa ja paljon. Näyttää Living lab olevan aika ”kuumaa kamaa” tai ”hottia topiccia” alan hemmojen keskuudessa.  Löysinkin mielenkiintoisen linkin liittyen ”Terveelliseen kaupunginosaan” (http://sosa.invideo.fi/index.php?cat=10013&vid=1216), jonka taustalla on juuri tämä elävän laboratorion ajatus. Eihän se olekaan outojen labbishemmojen hommaa, vaan aivan järkeenkäypää ja vieläpä innostavaa kehittämistyötä monien toimijoiden kanssa yhdessä!

Kun aihetta kaivaa lisää, niin huomaa että Living labbiin liitetään tiettyjä käsitteitä, jotka ovat olennaisia kyseiselle toiminnalle. Avoin innovaatio on yksi käsitteistä, joka aivan varmasti tulee vastaan Living lab toiminnassa. No, mitä tämä ”avoin innovaatio tarkoittaa”? Se on ajatusmalli, jossa ideoita ja ajatuksia annetaan hyödynnettäväksi Living lab verkoston käyttöön. Tavoitteena on, että verkostossa eri toimijoiden avulla, nämä avoimet innovaatiot johtaisivat ja kehittäisivät tuotteita ja palveluita uuden tyyppisiksi kokonaisuuksiksi. Living Lab verkosto ei ole suljettu ja yksipuolinen kehittämisympäristö, vaan se on avoin ja eläväinen arkiympäristö, jossa on mukana erilaisia toimijoita.

Seuraavaksi tietenkin herää kysymys, että keitä ne toimijat ovat? Ne ovat meitä kaikkia, joita asia kiinnostaa. Verkostossa on mukana karkeasti jaotellen neljäntyyppisiä toimijoita, on kehittäjiä (korkeakouluja, tutkimuslaitoksia tai yrityksiä), mahdollistajia (esim. julkisia toimijoita, jotka eivät osallistu varsinaiseen toimintaan, mutta mahdollistavat muiden toimintaedellytyksiä), käyttäjiä (eli arjen ympäristön testikäyttäjiä) ja hyödyntäjiä (vaikkapa yritykset tai palvelun tarjoajat, jotka kykenevät toteuttamaan uudet innovaatiot käytäntöön).

Missä se elävä laboratorio sitten sijaitsee? Sanotaan että se on kehittämisympäristössä. Eipä paljoa kerro asiaan vihkiytymättömälle. Living labbeja voi olla kaikkialla arkiympäristössä, jossa käyttäjät käyttävät tuotteita tai palveluita osana omaa aitoa arkeaan. Tästä hyvänä esimerkkinä oli ”Terveellisen kaupunginosan Living lab”, jossa ”normikäyttäjät” elävät arkeaan ja testikäyttäjän ominaisuudessa käyttävät kehitettäviä tuotteita tai palveluita osana omaa aitoa arkeaan. Testikäyttäjät tai kehittäjäasiakkaat, joina heitä voidaan myös kutsua, antavat kehittämisideoita ja testaavat palveluita tai tuotteita. Voisi sanoa, että tämä ryhmä on koko kehitystoiminnan moottori!

Living lab toiminta on jalkautunut nyt meidänkin alueelle ja oppilaitokseemme. Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu koordinoi Elävä Lappi-hanketta, joka perustuu täysin Living lab ideologiaan. Elävä Lappi-hankkeessa pääajatuksena on asiakaslähtöinen toimintamalli, jossa asiakkaat/matkailijat/alueen asukkaat ovat tiiviisti mukana kehitystyössä. Hankkeen yleinen kehitysteema on ostos-, liikunta- ja luontomatkailu sekä elämystuotanto.

Elävä Lappi-hankekokonaisuudessa toimivat siis K-T amk, Rovaniemen ammattikorkeakoulu ja Lapin yliopisto, kahden Living lab- pilottien kautta. Rajalla Living lab –pilotti on Torniossa Rajalla På Gränsen- kauppakeskuksessa ja Ounasvaara Living lab- pilotti on Rovaniemellä. Näiden pilottien avulla pyritään luomaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia alueen yrityksille sekä synnyttää uusia liiketoimintaa tukevia elämys/-matkailuinnovaatioita alueelle. Uusia innovaatiota syntyy aidoissa tosielämän ympäristöissä aitojen käyttäjien keskuudessa, siksi meillä on nämä kaksi edellä mainittua Living lab pilottia.

Living lab pilotit ovat oleellisia, kun tarvitaan tunnistaa uusia innovaatioita, pohtia käytännön ratkaisuja ja luoda uusia toimintatapoja. Living lab menetelmä pohjautuu käyttäjäkeskeisyyteen ja siinä tavoitteena on kehittää palveluja/tuotteita vastaamaan paremmin kuluttajien toiveita. Jos sinä haluat mukaan kehittäjäksi Living labbiin, niin tervetuloa! Yhdessä voimme luoda kehittämismahdollisuuksia ja olla siirtämässä hyviä kokemuksia paikasta toiseen, avoimen innovaatioympäristön mukaisesti.

This entry was posted in Elävä Lappi, Living Lab, Palvelumuotoilu, Sosiaalinen Media, Yhteiskehittäminen and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Mikä ihmeen Living Lab?

  1. Pingback: Virtuaalimukavuus ja miten saada ihmiset tekemään ylimääräistä työtä? | Elävä Lappi – Living lab

  2. Pingback: Eri toimijoiden roolit – vaihtuvat hatut | Elävä Lappi – Living lab

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *