Ounasvaara Living Lab pureutuu hyvinvointimatkailuun

Elävä Lappi – hanke on jakaantunut kahteen erilaiseen Living lab pilottiin, jotka ovat Torniossa Rajalla På Gränsen – kauppakeskuksessa ja Rovaniemellä Ounasvaaralla. Ounasvaara Living lab on innovaatioympäristö, jonka keskeistä teema kuvaa tunnuslause ”Ounasvaara opastaa hyvään elämään”.

Matka 2011 tutkimuksen mukaan suomalaiset uskovat, että 2020 tulevaisuuden matkailutrendejä ovat ekologisuus, terveys- ja hyvinvointi sekä extreme-matkat. Lisäksi  vuonna 2008 Rovaniemen kaupungin kehitysyhtiön Rovaniemen Kehityksen toimesta julkaistun Arctic Wellbeing Park toimintasuunnitelman mukaan elämysteollisuuden asiantuntijat ovat jo pitkään ennustaneet matkailun seuraavaa kehitysvaihetta ns. transformaatiotaloutta. Sen mukaan elämykset eivät enää riitä. Matkailualan asiakas haluaa oppia, muuttua, kehittyä ja kokea oivalluksia. Hyvinvoinnin ja itsensä kehittämisen merkitys kasvaa samalla kun materialististen arvojen merkitys vähenee.

Hyvinvointiteema tulee näkymään Ounasvaara Living lab:ssa monin keinoin esimerkiksi. liikunta- ja luontopalveluiden kehittäminen tulee pohjautumaan asiakkaan, yrittäjien ja asiantuntijoiden näkemykseen hyvästä elämästä. Onhan Rovaniemen Ounasvaaran alue hyvinvoinnin keskittymä. Siellä on monipuoliset liikuntamahdollisuudet, se tarjoaa terveyteen liittyviä hoitoja, hyvää ruokaa sekä siellä sijaitsee Rovaniemen ammattikorkeakoulun terveys- ja liikunta-ala ja Lapin Urheiluopisto.

Hankkeen edetessä tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, millaisilla menetelmillä kehittäjäasiakkaat saadaan osallistumaan. Ja kuinka kehitämme avoimessa innovaation ekosysteemissä liikunta- ja luontopalveluita, jotka ovat osa asiakkaan kokonaisvaltaista kokemusta kohti parempaa elämää. 

Pia Yliräisänen-Seppänen –kirjoittaja toimii Elävä Lappi hankkeessa Ounasvaara Living Labin kehittäjänä ja koordinaattorina

This entry was posted in Elävä Lappi, Living Lab, Matkailu, Ounasvaara, Yhteiskehittäminen and tagged , . Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *