Kohottaako netti kuntoa?

Karkauspäivänä Rovaniemen ammattikorkeakoulun Hyvinvointialojen kampuksella järjestettiin ”Kohottaako netti kuntoa?” -tilaisuus Elävä Lappi -hankkeen toimesta.  Puheenvuoron tilaisuudessa pitivät Matti Heikkilä, koko kansan testaaja ja Jussi Räisänen, HeiaHeia -verkkoympäristön perustaja. Lisäksi tilaisuudessa kerättiin osallistujien ajatuksia ja ideoita lähes 10 metriä pitkälle ideapaperille sekä testattiin ensimmäistä versiota Ounasvaaran hyvinvointiin keskittyvästä Living Lab -alustasta.

Matti Heikkilän sanoma oli selvä: Liikunnasta pitäisi saada ennaltaehkäisevän terveydenhuollon virallinen ”väline”! Heikkilä on työskennellyt Vierumäen urheiluopistossa pitkään ja testannut ryhmänsä kanssa lähes 200 000 suomalaisen kunnon, joten uskottava se on, puolet suomen kansasta liikkuu terveyden kannalta liian vähän. Huono kunto tappaa varmimmin, jopa varmemmin kuin ylipaino tai tupakointi.

Mutta miksi suomalaisten kunto rapistuu? Pääsemmekö liian helpolla? Sohvalta ei tarvitse nousta, kun on kaukosäädin ja kaupan pihaan voi ajaa autollakin. Vai herättääkö sana liikunta liian helposti mielikuvia ammattiurheilusta? Ratkaisu on kuitenkin olemassa – yhteistyö. Hyvinvointialan toimijoiden pitäisi verkostoitua entistä laajemmin, erityisesti koska verkosto on hedelmällisen ja tuloksekkaan toiminnan yksi kulmakivi. Heikkilän mukaan tavallisen ihmisen innostaminen ja kohtaaminen ei ole vielä onnistunut liikunta-alan ihmisiltä. Ihmisen arjen kulun selvittäminen on tässä avainasemassa – yksilöllisiä ratkaisuja tarvitaan, jotta liikunta sekä kohottaa kuntoa että auttaa arjessa palautumista.

Vasemmalla: Matti Heikkilä selittää elämän tasapainon elementtejä. Keskellä: Jussi Räisänen kertoo, kuinka aktiivisuus ja edistyminen pitää tehdä näkyviksi käyttäjille. Oikealla: Osallistujat kommentoivat puheenvuoroja post-it-lapuilla ideapaperille.

HeiaHeia -nettipalvelun missio on parantaa ihmisten hyvinvointia tekemällä liikunnasta hauskempaa ja yhteisöllisempää. Diplomi-insinöörien ideoima yhteisöpalvelu mahdollistaa vertaistuen ajasta ja paikasta riippumatta, joka auttaa useita aktivoitumaan ja pitämään kiinni päätöksistään. Toteutustapa on yksinkertainen: helppous – turhat välivaiheet palvelusta pois, hauskuus – ei tunnu siltä, kun olisi ylä-asteen liikuntatunnilla ja hyödyllisyys – vaikuttaa johonkin.

HeiaHeiaan voi kirjata mitä kokee itselle tarpeelliseksi. Palvelussa ei korostu kaloreiden kuluminen tai lihasmassan kasvaminen, vaan hauskuus, nopeus ja sosiaalisuus. Räisäsen kokemuksen mukaan kilpailuasetelma ei toimi, vaan kannustus. Käyttäjiä motivoi käydä katsomassa, mitä tutut ovat tehneet ja mitä hauskaa heille on tapahtunut liikkumisen aikana.

Joten miten netti saadaan kohottamaan kuntoa? Miettimällä kohderyhmää ja sen tarpeita. Suunnittelemalla koukuttava nettipalvelu, jonka käyttäminen on hauskaa, helppoa ja hyödyllistä. Kehittämällä palvelua ketterästi ja oppimalla käyttäjiltä jatkuvasti. HeiaHeia esimerkiksi laittaa uusia ominaisuuksia sivuille ja seuraa, miten niitä otetaan käyttöön ja käytetään.

Lyhyt yhteenveto päivästä: yhteistyö kohottaa kuntoa ja netti voi olla siihen oiva apuväline.

Essi Kuure – kehittäjä, muotoilija ja käyttäjälähtöisyyden puolesta puhuja

This entry was posted in Ounasvaara and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.