Osallistava rajaklinikka

Elävä Lappi -hankkeen innoittamana käyttäjien osallistamista on jatkettu erilaisten yhteistyökuvioiden rinnalla. Parhaillaan Lapin ammattikorkeakoulu on mukana Boss-hankkeessa (From Borders to Shared Space), jonka tavoitteena on raja-alueiden TKI-verkostojen vahvistaminen. Kyseessä on useiden ammattikorkeakoulujen yhteinen hanke, jossa Lapin AMKin tavoitteena on tuoda pohjoisen yhteistyön (Norja, Ruotsi, Venäjä) erityisosaamista koko verkoston käyttöön. TKI-yhteistyömalleja testataan rajaklinikoiden muodossa ja niiden tarkoitus on edistää kumppanuuksien syntymistä rajan molemmin puolin.

Barents Reunion on Ingvar Kampradin aloitteesta pidettävä Barentsin viiden kansan yhteinen konferenssi. Ikean, Tornion kaupungin sekä Haaparannan kaupungin yhteistyössä järjestämä tapahtuma pidettiin tänä vuonna kahdeksatta kertaa teemalla nuoret ja yrittäjyys.

Barents Reunion -seminaarissa oli Boss-hankkeen kolmiosainen Rajaklinikka, joka tarjosi sivuohjelmaa taukojen ajan. Tavoitteena oli kokeilla erilaisia osallistamisen menetelmiä soveltaen palvelumuotoilulle tyypillistä asioiden ja ideoiden visualisointia ja havainnollistamista helpolla tavalla.

Tarinoita, verkostoitumista ja selfie-kuvia

Share Your Border ständillä oli tarjolla täydennettäviä lauseita ja teemana työskentely eri kansalaisuuksia edustavien ihmisten kanssa. Ständin rinnalla oli Barents Business Date -seinä seminaarivieraiden verkostoitumista kannustamassa. Seinälle sai jättää käyntikortin ja toiveen kenet haluaisi tavata ja mihin aiheeseen liittyen. Kolmantena toimintapisteenä oli Barents Reunion Selfie Studio, jossa seminaarivieraat saivat kuvata itsensä seminaarissa. Visuaalisesta ilmeestä tuttuja elementtejä käytettiin Selfie Studion kuvausrekvisiittana häistäkin tutun photobooth-ohjelman tyylisesti.

Toimintapisteet olivat ns. miehittämättömiä ja suunniteltu niin, että jokainen voi omatoisesti ottaa kuvia, täydentää lauseita ja jättää käyntikorttinsa. Ottaen huomioon tapahtuman osallistujamäärän rajaklinikan kävijämäärä jäi hyvin pieneksi. Ruuhkaa ei syntynyt edes Selfie Studioon, jonka odotettiin toimivan vetonaulana. Käyttäjien osallistaminen olisi todennäköisesti vaatinut innostavan ja pr-henkisen henkilökunnan rajaklinikalle herättämään keskustelua ja rohkaisemaan vieraita täydennettävien lauseiden kimppuun.

Lisää rajaklinikan eri toimintapisteistä voit lukea Boss-hankkeen blogista.

Marjo Jussila

projektisuunnittelija Lapin AMKissa ja palvelumuotoilun asiantuntija Boss-hankkeessa

This entry was posted in Living Lab. Bookmark the permalink.