Mikä mPedagogiikka?

Vaikka Anu jo kirjoittikin lukuvuoden viimeisen eVinkin, tässä vielä kerta kiellon päälle.

Mobiilikesäkoulu Mustialassa toukokuun loppupuolella. Osallistujat näyttävät kulkevan kartanon tiluksilla pää kenossa yksinään naputellen omia pieniä kännyköitään. Siitä huolimatta, että tantereella kulkijat vaikuttavat kesäisen ja yksinäisen hajamielisiltä, ovat yhteisöllisyys ja yhteisöllinen tiedon prosessointi avainsanoina, kun Mobiilikeitailla kuljetaan täyttämässä omaa mobiilireppua.

Mobiilia kesäkoulussa olivat ohjaus ja oppiminen, sisällön tuottaminen, teknologia ja sosiaalinen media. Mobiilia oli jaettu asiantuntijuus. Mobiililaitteet ovat jo osa meidän kognitiivista systeemiämme, sanoi mobiilipedagogiikka-keitaan vetäjä Pasi Silander. Mobiilipedagogiikka on erilaista kuin verkkopedagogiikka. Oppiminen muuttuu tilannesidonnaiseksi. Ei päntätäkään teoriaa ennakkoon ja sitten mennä soveltamaan sitä käytäntöön, vaan kun tiedonhakulaitteet ovat koko ajan mukana, oppiminen tapahtuu samantyylisesti kuin vaikkapa Excelillä työskenneltäessä: tietoa haetaan sitä mukaa, kuin sitä tarvitaan.

suunnitellaan

Mobiilikesäkoulun 2011 yksi keidas

Mobiili onkin itseasiassa opiskelija, eli hänhän se liikkuu, ja voi olla oppimassa aivan autenttisessa tilanteessa. Varsinaisesti itse laitteella ei ole väliä, mutta ohjaa se kuitenkin sitä, millaista sisältö voi olla. Tärkein kysymys on oppimisen tavoite. Mitä pitäisi oppia? Seuraavaksi vähän kärjistyksiä: Oppimisen tavoite on kuulemma suurimmalta osalta opiskelijoita hukassa, ja osalta opettajista myös. Jos opiskelijat tekevät yhdessä oman oppikirjansa vaikka verkkoon, sen arvostus on varmasti toista luokkaa kuin sen valmiin kirjakaupan kirjan, jota he eivät kuitenkaan osta. Oppimisen ohjaaminen on tärkeää.

Kesäkoulussa oli kasassa innokas mobiiliporukka, mutta milloin arjen opetus on valmis mobiiliin ja siihen, että kesäkouluun päässeet silmät kiiltäen tulevat julistamaan mobiilia ilosanomaa keskelle raskasta koulutyötä? Onko mPedagogiikka ja mLaitteet joustavia ja toimivia? Arveluja on ilmassa, että jo kahden-kolmen vuoden päästä opiskelijoilla on tabletit, ja niiden käytön arvellaan edelleen mullistavan mPedagogiikkaa. Ollaanko valmiita kokeilemaan, miten opetustyö ja varsinkin oppiminen hyötyisi mobiiliteknologiasta. Oletko sinä valmis kokeilemaan?

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.