Asumisterveysopas

Lataa PDF-tiedosto

Olli Kuisma, insinööri (AMK), projekti-insinööri, Arctic Civil Engineering – tutkimusryhmä, Lapin ammattikorkeakoulu

 

Nykyaikaisissa rakennuksissa on olennaista, miten rakennus toimii sen jälkeen kun se on rakennettu. Olemme voineet lukea lehdistä ja muista medioista lisääntyneistä sisäilmaongelmista sekä mahdollisesti jo homehtuneista uusista rakennuksista. Lisäksi sisäilmaongelmat eivät ainoastaan jätä jälkeään rakennukseen, vaan pahimmassa tapauksessa ne voivat aiheuttaa rakennuksen käyttäjän sairastumisen vakavasti koko loppuelämän ajaksi ja viedä työkyvyn.

Rakennusinsinöörin ei tule osata pelkästään rakennusfysiikkaa käytännön työelämässä, vaan lisäksi on hyvä osata myös ilmastointitekniikkaa ja jopa hieman kemian ja biologian perusteita. Näiden avulla työelämässä toimiminen on huomattavasti helpompaa kun puhutaan esimerkiksi rakennusten kuntokartoituksesta tai uusien rakennusten rakentamisesta.

Valitsin Asumisterveysopas-teoksen luettavaksi juuri sen takia, että se sisältää niin rakennusfysiikkaa, ilmastointitekniikkaa, kemiaa kuin biologiaakin yksissä kansissa. Näiden lisäksi sisällöstä löytyy ohjeita sekä määräyksiä oikeaoppiseen rakentamiseen ja rakennusten toimivuuteen. Näiden teemojen myötä asumisterveysopas on mitä mainioin oppikirja niille, jotka haluavat tulevaisuudessa toimia niin korjausrakentamisen kuin sisäilmaongelmien parissa.

Asumisterveysoppaassa on käyty selkeästi ja ytimekkäästi läpi juuri ne perusasiat mitä rakennusinsinöörin tulisi tietää rakennusfysiikasta, ilmastointitekniikasta, kemiasta sekä biologiasta. Oppaassa on muutamia esimerkkilaskuja, joista lukija näkee, mihin esillä ollutta asiaa voidaan oikeastaan soveltaa. Sen lisäksi kappaleisiin on luotu eräänlainen infotaulukko, jossa näkyy ne pääpiirteet, jotka on koettu erityisen tärkeinä lukijoille. Kaiken kaikkiaan voin todeta, että mikäli opusta ei haluaisi käyttää esimerkiksi rakennusfysiikan kursseilla oppikirjana, saisi tästä opuksesta mainion teoksen opetuksen rinnalle. Erityisesti koen teoksen soveltuvan hyvin jatkokoulutuksiin, kuten esimerkiksi rakennusterveysasiantuntija-koulutukseen, koska siellä sisäilmaongelmiin paneudutaan hyvin tarkkaan ja tehdään jopa erilaisia mittauksia käytännössä. Myös kemian ja mikrobiologian osiot ovat helposti ymmärrettävissä. Osiossa on käytetty paljon kuvia, jotka helpottavat havainnollistamaan asiaa, ja selkeät kaaviot auttavat hahmottamaan ongelmakohtien yleisyyttä. Varinkin teoksen viimeisessä osiossa, joka käsittelee rakennusten pieneliöitä, on paljon kuvia apuna. Näin ollen lukija ei ole pelkästään tekstiselityksen varassa, kun puhutaan esimerkiksi asuinrakennuksen tuholaisista, vaan hänellä on apuna selkeä kuva.

Suosittelen sekä insinööriopiskelijoita että alan opettajia perehtymään teokseen, koska kirja on mielestäni todella opettavainen, helppolukuinen ja ennen kaikkea tarpeeksi laaja. Itse luin teoksen läpi hyvinkin nopeaa, koska aika vierähti sen parissa nopeasti.

 

Teoksen nimi: Asumisterveysopas

Päätoimittaja: Tapio Välikylä

Sivumäärä: 200                                       

Julkaistu: 2009

Julkaisija: Ympäristö ja Terveys-lehti

ISBN: 978-952-9637-38-6

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *