Mitä opit tänään?

Lataa PDF-tiedosto

Sanna Tyni, FT, yliopettaja, Arktiset luonnonvarat ja talous, Lapin ammattikorkeakoulu

 

Havahduin tässä yksi päivä pohtimaan millaisia mahdollisuuksia työni Lapin ammattikorkeakoululla antaa oman osaamiseni kehittämiselle. Ammattikorkeakoululla työskentelyhän on siinä mielessä jännä homma, että koskaan et tiedä mitä päivän tai viikon varrella voi tulla vastaan. Aamulla kalenterissa voi olla sovittuna palaveri, opetustuokio, suunnittelutyötä tai raportin kirjoitusta. Harvalla meistä työpäivät kuitenkaan ovat aivan yhdenmukaisia kollegoiden kanssa. Päädyin sitten miettimään työpäiväni kulkua ja millaisia uusia asioita tuli vastaan ja opinko niistä jotain?

Vanhasta uutta ja uudesta osaamista

Aloitin päiväni käymällä läpi tutkimusraporttia miettien samalla kokonaisuutta hanketta ajatellen sekä raportin syvyyttä mahdollisen lukijan näkökulmasta. Työryhmä on tehnyt kattavan selvitystyön. He ovat kahlanneet läpi lähdemateriaalia, poimineet oleellisimman tiedon ja tuottaneet siitä koonnin, jota voisi ehdottaa julkaistavaksi Lapin AMKin julkaisusarjaan. Minä tuijotan pilkkuja, lauseiden ja kappaleiden rakenteita, katson kokonaisuutta ja mietin, mitä asioita työryhmän kanssa kannattaisi käydä läpi, kun puramme palautetta. Havahdun samalla perehtyneeni asiaan, johon harvemmin on tullut törmättyä. Totean tietäväni taas himpun verran enemmän tästäkin teemasta kuin eilen.

Kuuntelen infotilaisuutta digitaalisista ratkaisuista, joita voisi yhdistää opetukseen. Kollegat ovat kehittäneet menetelmää, joka mahdollistaa opiskelijoiden tutustumisen harjoitustyötiloihin ja -töihin ennen harjoitusten alkamista. Pohdin mitä mahdollisuuksia teknologia meille tänä päivänä tarjoaa ja kuinka kauas on tultu ajasta, jolloin harjoituslaboratorion pohjakuvat piirrettiin PowerPointissa. Pohjalle lisättiin valokuvia välineistä ja luotiin linkkejä lisämateriaaleihin, joiden avulla opiskelijat pystyivät perehtymään tuleviin harjoitustöihin ja laitteisiin. Tänä päivänä heillä on mahdollisuus liikkua virtuaalisessa tilassa ja vaikkapa kerrata tehtyjä töitä videotallenteiden ja mallien avulla. Kuinka voisimme hyödyntää esiteltyä ratkaisua myös hankkeessamme ja tuoda Lapin AMKin oppimis- ja kehittämisympäristöt myös paremmin tarjolle partnereillemme?

Jatkan päivääni valmistautumalla iltapäivällä pidettävään kansainvälisen verkoston ensimmäiseen kokoukseen. Valmistelen kokousmateriaaleja ja esitystä, pohdin käsiteltäviä asioita sekä ketä kokoukseen mahdollisesti osallistuu. Havahdun pohtimaan ”pöytäkirja” termille englannin kielistä vaihtoehtoa. Miksi en muista tai saa sitä mieleeni? Etsin termin sanakirjasta ja päädyn toteamaan, että taidan olla ensimmäistä kertaa vetämässä kansainvälistä kokousta, josta muistio laaditaan englanniksi. Ilmankos termi oli hukassa ja olo on jännittynyt. Kokouksen pitäminen sinällään on tuttu asia mutta oman lisäjännityksen valmistautumiseen tuovat uudet partnerit ja uusi yhteistyökuvio sekä vieraan kielen käyttäminen. Onneksi uusien asioiden lomassa on jo tuttuja asioita. Rauhoittelen itseäni ja totean, että kokouksen jälkeen olen taas uutta kokemusta rikkaampi, meni syteen tai saveen.

Mitä kaikkea on mahdollista oppia?

Jos pyytäisin joka päivä töiden ohessa työkavereita kertomaan minulle jotain sellaista omasta työstään, mitä en ole aiemmin kuullut, niin kuinka paljon uutta tietoa minulla olisi viikon, kuukauden tai vuoden päästä? Mihin kaikkeen tuota tietoa voisin hyödyntää ja millaista yhteistyötä saisimme aikaan, kun tuntisimme toistemme tekemiset paremmin? Olen kokenut erilaiset sisäistä toimintaamme esittelevät infotilaisuudet todella tärkeiksi mahdollisuuksiksi päästä tutustumaan toimintamme eri puoliin eri kampuksilla.

Arjen työkiireiden keskellä ajatukset usein kohdentuvat omaan tekemiseen ja sen lähiympäristöön. Ratkaisut ja apu voisivat kuitenkin löytyä yllättävän läheltä, kun näkökulmaa hetkeksi laajentaisi. Osaamisen kehittäminen, oli se sitten uuteen koulutukseen osallistumista tai näitä arjen yhteydessä tapahtuvia pieniä tekoja, on kuitenkin työmme yksi perusedellytys, jotta voimme olla osa korkeakoulumme, LUC-konsernin, partnereidemme sekä Lapin alueen jatkuvaa kehittämistä.

Meitä on yli 400 henkilökunnan jäsentä, joilla jokaisella on jotain sellaista osaamista, mitä muilla ei ole. Mikä on sinun oma osaamisesi? Miten sinä voisit jakaa osaamistasi muille? Mitä sinä opit tänään?

P.S. Tänään minä harjoittelin kirjoittamaan puheenvuoron.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.