Benchmarkkasimme Living lab “nettialustat”, mitä löytyi?

Elävä lappi hanketoimijat benchmarkkasivat netissä surfailemalla Living lab käytössä tai sellaista muistuttavassa crowdsourcing käytössä olevia alustoja ja yhteisöjä sitä silmälläpitäen, josko saisimme vinkkejä omaa Elävä Lappi “dokumentointi ja tiedonkeruualustaa” varten.  Benchmarkkaus ei kohdistunut ainoastaan teknologiaan, vaan myös sisällöntuotannon luonteeseen. Ketkä tuottavat sisältöä, asiakkaat vai palkattu henkilöstö? Miten sisällöntuotantoon ja merkitysten rakentamiseen kannustetaan? Mikä motivoi ihmisiä osallistumaan?

Pian bencmarkkauskohteista nostaisin esille esille esimerkiksi VTT:n ”Owela” avoimen innovaatiotilan, jossa kehitetään tulevaisuden tuotteita ja palveluita.  Ilahdutavaa oli nähdä, että alusta on ollut aktiivinen vuosia ja aivan viime päiviltäkin päivityksiä ja ideointia oli.   Projektit ja ideat olivat nähtävissä ilman rekisteröitymistäkin. Kokeilin myös rekisteröitymistä ja sekään ei ollut kovin monimutkaista.

Essin löytämistä alustoista kiinnostava oli mielestäni jo laajempaakin julkisuutta saanut ”Opera by You”, jossa nettiyhteisö tuottaa Savollinan oopperajuhlille 2012 Oopperan kirjoittamalla käsikirjoituksen, tekemällä sävellyksen, suunnittelmalla puvustuksen yms. Aktiivisimmat voittavat matkapaketin oopperajuhlille. Kaikki saavat nimensä tekijätietohin. Palkitsevaa lähtökohta on pelkästään osallistuminen luovaan tuotantoon, joka varmasti tulee myös toteutumaan. Aloitusivulla voi testata hauskaa ”pikaoopperaa”, jossa oman kuvan voi ladata päähenkilön kasvojen paikalle ja kirjoittaa repliikit saman tien.  Varsinaiseen kirjoittamiseen ja suunnitteluun osallistuminen oli aika simppeliä myöskin.

Marjon bencmarkkauslöydöistä nostan esille Patio foorumin, joka on osa Oulu lab:siä. Edellisiin verrattuna Living lab termi on selkeämmin esillä.  Meneillään on neljä testiprojektia, joissa on mukana testihenkilöitä. Projektit esitellään lyhesti, mutta niissä käytävää keskustelua ja kehitystyötä ei pääse näkemään kuin kirjautuneet. Kirjautuminen on taas mahdollista vain testihenkilöille, jotka eivät voi olla ketä tahansa, vaan heidän sopivuutensa projektiin on speksattu. Täytyy esim. työskennellä tietyissä tehtävissä tietyllä paikkakunnalla.

Marika oli bongannut Living lab verkoston sivun Living Labs global, joka yhdistys, jonka tavoitteena on edistää innovaatioita palveluissa ja mobiliteettiä kaupungeissa. Sivusto ei ollut varsinainen kehittämisalusta, mutta sinne oli koottu vaikutta joukko erilaisia Showcaseja, joissa palveluita ja mobiliiteettiä edistäviä innovaatioita esiteltiin. Rekistöröitymällä pääsee lisäämään myös oman Showcasen mukaan.  Sivustolla on myös blogi, jossa oli hyödynnetty rusaasti videoita. Keskustelua ei sivustolla ollut ja kiinnostavimmat asiat, kuten showcaset ja blogi hiukan piilossa ja niitä piti etsi ”virallisen tiedon takaa”.

Omista keisseistäni voisin esitellä Friedntrepreneur-ystäväyrittäyrittäjyys verkoston, jonka tavoitteena on tuoda yrittäjiä yhteen verkostoitumaan, kehittämään omaa yritystään ja tukemaan toisiaan. Verkostolla oli monta verkostoitumisalustaa, kuten elgg, blogger, google ryhmät, mutta kaikista kiinnostavin oli Facebook-sivu, joka vaikutti harvinaisen aktiiviselta. Viestejä ja keskustelua tulee yrittäjiltä päivittäin.

Näistä kaikista keisseistä oppineena meidän tulee omaa alustaamme kehittäessä miettiä mikä on sopiva miksaus kotisivumaista toiminnan esittelyä, vuorovaikutus- ja kehittämisalustaa, mikä kannattaa rakentaa itse ja missä määrin kannattaa käyttää avoimia ja ilmaisia pilvipalveluita. Tärkeää tuntuu olevan myös kiinnostava, selkeä tavoite, matala kynnys osallistumiseen (nopea rekisteröityminen) ja jollain tavalla palkitseva osallistuminen. Myöskin tulisi pohtia tietoa kuinka paljon tietoa tarvitsee ”sulkea” rekisteröitymisen taakse ja milloin se on perusteltua.

Muita alustoja, joita bencmarkkausklikkailussa löytyi ovat kirjoituksen lopussa. Joukossa todella mielenkiintoisa, sivustoja, mutta en ryhdy kuitenkaan kirjoittamaan tätä pitempään. Mutta hyvä lukija, sinä voit toki kommentoida lisää 🙂

Benchmarkkaukseen osallistuivat Marika Saranne KTAMK, Marjo Pohjanen KTAMK, Essi Kuure Lay, Pia Yliräisänen-Seppänen RAMK sekä allekirjoittanut,                                             eli Mikko Manninen KTAMK

Iron sky : Yhteisöllinen elokuvaprojekti.

Linkki nettiyhteisöön: http://www.wreckamovie.com/ironsky

Tweettaakirja –kirjaprojekti

Movescount Urheiluyhteisö, joka käyttää Suunnon- laitteita urheilussa.

OpenIDEO is a global community

Fillarikanava: Helsingin alueen pyöräreittien kehittämispalvelu, jonka mottona on “Helsinki paremmaksi pyöräillä”.

Innokylä- sosiaali- ja terveysalan toimijoiden ja kehittäjien yhteinen innovaatioyhteisö

Oppari: Living Lab-menetelmien soveltaminen venäläisten kulutustottumusten tutkimiseen

Living Lab verkostot

iLutakko – Lutakko Living lab

SUUNTAAMO

Save energy: Hankkeessa pyritään tehostamaan viiden julkisen rakennusken energiatehokkuutta ICT:n avulla.

HABICENTRE LIVING LAB

Nokia ja Victorias Secret Facebook “matalan kynnyksen” palautteenanto

 

This entry was posted in Elävä Lappi, Living Lab, Sosiaalinen Media, Yhteiskehittäminen and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Benchmarkkasimme Living lab “nettialustat”, mitä löytyi?

  1. Pingback: Virtuaalimukavuus ja miten saada ihmiset tekemään ylimääräistä työtä? | Elävä Lappi – Living lab

Comments are closed.