Naparetki – Minun rakkaustarinani

Lataa PDF-tiedosto

Maarit Timonen, MMM, metsänhoitaja, lehtori, Teollisuuden ja luonnonvarojen osaamisala, Lapin ammattikorkeakoulu

Kirjailija Bea Uusma (s. 1966) on ruotsalainen lääkäri, kuvittaja ja kirjailija. Vuonna 2013 hän sai Naparetkestä tietokirjallisuuden August-palkinnon.

En pidä kylmästä, palelemisesta tai oman henkeni uhalla seikkailemisesta, mutta harrastan paljon liikuntaa ja luonnossa liikkumista. Luonto haastaa minua koettamaan ja kokeilemaan omia taitojani ja fyysistä kuntoani oman terveen järkeni rajoissa. Tosiasiahan on, että ihminen ei todellakaan ole luonnon hallitsija, vaan yksi luomakunnan osanen, sirpale, joka omalla älyllään ja luomisvoimallaan pyrkii ohjailemaan luonnonvoimia tahtonsa mukaan. Välillä siinä onnistuen, mutta toisinaan sitten taas ei. Tästä ”Naparetki – Minun rakkaustarinani” kertoo tositapahtumiin perustuen traagisen tarinan, johon hyvän tarinan tapaan on saatu mukaan myös ripaus rakkautta.

Kirja kertoo aikalaisdokumenttien, valokuvien ja sanomalehtileikkeiden sekä sukulaisten perimätietona kuulemien tarinoiden avulla kolmen ruotsalaismiehen matkasta 1800-luvun lopulla vetypallolla tuolloin tuntemattomalle Pohjoisnavalle. Lukijalle esitellään kolme matkalaista, heidän taustansa ja valmistautumisensa matkalle (mm. varusteet ja ruokavarannot). Lisäksi kuvataan heidän aikeitaan tehdä tutkimusta napa-alueen olosuhteista. Huomioitavaa on, että tuolloin jo ensimmäiset norjalaiset naparetkeilijät olivat hiihtäneet kohti Pohjoisnapaa, kuitenkaan sitä saavuttamatta.

Kirjailija ja lääkäri Bea Uusma tutkii nykyaikaisin menetelmin miesten noin 30 vuotta matkan jälkeen (vuonna 1930) löytyneiden ruumiinjäännösten ja lumen ja jään suojaamien varusteiden antamaa informaatiota selvittääkseen, mitä tapahtui ja mihin miehet lopulta kuolivat matkansa aikana. Tarina on siis myös kuin nykyaikainen salapoliisiromaani kuvatessaan erilaisia oikeuslääketieteellisiä menetelmiä ja todisteiden keräämistä.

Lopussa saadusta todistusaineistosta tehdään yhteenveto, jossa käydään läpi mahdolliset kuolinsyyt ja niiden todennäköisyys todisteiden valossa. Täydellisiä vastauksia mysteeriin ei ole, eikä voida antaa, mutta lukija voi itse tehdä omat päätelmänsä retkikunnan loppuvaiheista kirjassa annetuista tiedoista.

Löysin kirjan sattumalta kirjaston uusien kirjojen tiskiltä. Minun oli luettava kirja yhdellä kertaa, kaikki 300 sivua. Sen tarina oli erittäin kiehtova ja sitä oli käsitelty mielenkiintoisella tavalla tukeutuen olemassa oleviin, yli 100 vuotta vanhoihin, faktoihin.

Suosittelen kirjaa historiasta, seikkailutarinoista ja tietokirjoista pitäville. Tämä kirja antaa heille kaikille onnistuneita lukuelämyksiä tarkkojen faktojen ja ansiokkaan taustatutkimuksen vuoksi. Kirjan kuvamateriaali täydentää hyvin tekstiä. Loppuyhteenveto selventää lukijalle kirjassa esiin nousseet yksityiskohdat, mutta ei anna yksiselitteistä vastausta mihinkään.

Hyviä arktisia lukuelämyksiä.Naparetki

Alkuteos: Expeditionen. Min kärlekshistoria.
Ilmestymiskuukausi: 09 / 2015
Sivumäärä: 300
ISBN: 978-952-01-1283-7
Suomentaja: Petri Stenman
Kustantaja: Like

http://like.fi/kirjat/naparetki-minun-rakkaustarinani/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.