Kirjoittajan tiedot ja kasvokuva.

Vastuullisuusviestinnän monet kasvot

Vastuullisuus on aikamme merkittävin viitekehys niin taloudessa, politiikassa kuin yhteiskunnallisessa keskustelussa. Yritysten, organisaatioiden ja yhteisöjen on tärkeämpää kuin koskaan viestiä toiminnastaan vastuullisesti, mutta myös tehdä vastuullisuutta aidosti todeksi.

Tämän Vastuullisuus-teemanumeron artikkelit kiinnittyvät YK:n SDG-tavoitteisiin, kuten Lapin AMKin TKI-toiminta kokonaisuutenakin.

Tervetuloa lukijaksi!
In English

Kirjoittajan tiedot ja kasvokuva.

Vastuu ilmastosta, vastuu luonnosta

Lapin korkeakoulukonsernilla on oma vastuunsa vihreän siirtymän vastuullisessa jouduttamisessa. Sen tulee tuottaa päteviä osaajia vihreän siirtymän vaatimiin toimiin. Tarvitaan myös arktisen muutoksen ja politiikan syvällisiä ymmärtäjiä ja tulkitsijoita. Lapissa tarvitaan kiireesti myös osaajia sopeutumisen edistämiseen. Ja vielä, Saamenmaan erityishaasteet muodostavat kokonaisuuden, jonka merkitystä ei voi korostaa liikaa.
In English

Kirjoittajan tiedot ja kasvokuva.

Muutosta osaamisella ja yhteistyöllä

Maailma ja Lappi tarvitsevat ammattilaisia, jotka osaavat soveltaa kestävän kehityksen periaatteita työssään ja johtaa muutosta. Tarvitsemme myös innovatiivisia uusia ratkaisuja kestävyyshaasteiden voittamiseksi.

Kukaan meistä ei tee muutosta yksin. Onneksi yhteistyö on Lapissa vahvuutemme, olemme tottuneet tekemään asiat yhdessä.

Kirjoittajan tiedot ja SDG-kuvake.

Vastuullisuus maineen ja työnantajamielikuvan ulottuvuutena 

Vastuullisen työnantajakuvan ja maineen ulottuvuudessa on tärkeää, että merkityksellinen kohdeyleisö tunnistaa meidät ja että saavutettu tietoisuus perustuu todenperäisiin käsityksiin ja aitoon, organisaation kannalta suotuisaan kuvaan vastuullisena korkeakouluna.

Millainen työnantajakuva ja maine Lapin AMKilla sitten on ja miten asiakkaat ja sidosryhmät näkevät Lapin AMKin vastuullisena toimijana?

Kirjoittajan tiedot ja kasvokuva.

Mikä on jaksamisen hinta?

Valmistuttuaan opiskelijan voidaan olettaa olevan kaikin puolin valmis työelämään ja sen vaatimuksiin. Entä jos näin ei kuitenkaan ole? Entä jos opiskeluaika on niin kuormittavaa, että yhä useampi valmistuu mielenterveyden ongelmien ja jaksamisen haasteiden kanssa?

Yhteiskunnalle ei voi olla kannattavaa kouluttaa opiskelijoita valmistumaan sairaslomalle burnoutin vuoksi. Pahoinvoinnin hintalappu oli jo ennen koronapandemiaa valtava, 11 miljardia euroa vuodessa.

Kirjoittajan tiedot ja kasvokuva.

Sivistyksen valoa

Etenkin ammattikorkeakoulujen kohdalla paine vastata työelämän nopeasti muuttuviin osaamistarpeisiin on kova. Esimerkiksi tekoälyn ymmärtäminen ja kyky hyödyntää eri alojen uusia työvälineitä ovat opiskelijan kannalta tärkeitä tavoitteita. Niiden rinnalla pitää kehittää sivistykseen kuuluvia perustaitoja, kuten erilaiset lukutaidot ja ajattelun taidot.

Kirjoittajan tiedot ja SDG-kuvake.

Vastuullisuus opinto-ohjauksessa – Green guidance

Green guidance on ohjausteoria, joka tukee ohjattavaa tekemään koulutukseen, harjoitteluihin ja urasuunnitelmiin liittyviä päätöksiä ilmastonmuutoksen ilmiöt ja ympäristökysymykset huomioiden.

Tärkeintä on löytää ne ilmiöt, jotka koskettavat vastuullisuuteen liittyviä kysymyksiä ohjattavan uraan liittyen.

Kirjoittajan tiedot ja SDG-kuvake.

Actions to strengthen innovation and entrepreneurship in Lapland through the international HEI4S3-RM project

The unique economic structure of Lapland, characterized by its sparse population, needs targeted development efforts.

The objectives of the HEI4S3-RM project were: internal process and capability assessment, project participant and stakeholder activation and knowledge transfer as well as securing entrepreneurial aspect for future innovators with selected actions based on the project results.

Kirjoittajan tiedot ja SDG-kuvake.

“PERFECT FINNISH NOT REQUIRED!”Vastuullinen työnantaja rekrytoi kielitietoisesti

Onnistuneessa rekrytoinnissa paras hakija ei karsiudu pois esimerkiksi ennakkoluulojen tai tiedostamattomien olettamusten takia. Kerromme tässä artikkelissa, mitä on kielitietoinen rekrytointi ja miten sillä tuetaan työnantajan valmiuksia tunnistaa paremmin kansainvälistä osaamista ja rekrytoida parhaat osaajat tehtävään kielitaustasta riippumatta.

Kirjoittajan tiedot ja SDG-kuvake

Matkailun uusi luksus rakentuu vastuullisuuden periaatteille

Yhä useampi haluaa kokea unohtumattomia ja vastuullisesti tuotettuja luontoon painottuvia korkealaatuisia elämyksiä Suomen Lapissa. Matkailun uusi luksus on osallistavaa, matkailijalle henkilökohtaisen täyttymyksen tuottavaa matkailua.

Tämä on luonut paineita osaamisen vahvistamiseen myös Lapissa. Kestävä, kokemuksellinen luksusmatkailu ponnistaa vastuullisen matkailun periaatteista.

Kirjoittajien tiedot ja SDG-ikoni

Lapin AMK yritysten sosiaalisen kädenjäljen edistäjänä

Lapin AMK on sitoutunut edistämään vastuullisuutta ja kestävää kehitystä kaikessa toiminnassaan.

Artikkeli tarjoaa katsauksen sosiaalisen kädenjäljen kasvattamisen merkityksestä aluekehitykselle ja yrityksille. Avaamme myös niitä konkreettisia toimia, joilla Lapin AMK edistää sosiaalista vastuullisuutta. Tarkoituksenamme on myös haastaa lukijoita pohtimaan, miten kukin omilla valinnoillaan voi kasvattaa sosiaalista kädenjälkeä.

Kirjoittajan tiedot ja SDG-kuvake.

Raportointi paketoi vastuullisuustyön

Vastuullisuus muuttuu kestäväksi kehitykseksi siinä vaiheessa, kun toiminnalle asetetaan tavoitteita ja niiden toteutumista seurataan.

Ensimmäiset yritykset julkaisevat tämän uuden EU-direktiivin mukaisen kestävyysraportin vuoden 2025 tilinpäätöksen yhteydessä. Velvoittava raportointi on siis alkutaipaleella, eikä ongelmiltakaan ole vältytty.

Vähemmästä enemmän – kiertotalous käytäntöön poroteurastuksessa

Porotalous on voimakkaasti säädelty elinkeino, jossa poromäärät määritetään asetuksilla, ja lihantuotantoa ohjaa vahvasti lainsäädäntö. On todettu, että vastuullisuus alkaa siitä, mihin lainsäädäntö loppuu. Yksittäisillä poroteurastamoilla onkin tehty kestävyyttä edistäviä kokeiluita.

Porossa on monenlaisia hyödyntämismahdollisuuksia, esimerkiksi elintarvike-, käsityö- tai eläinrehutuotteissa.

Kirjoittajan tiedot ja kasvokuva.

Miksi vihreää naisyrittäjyyttä kannattaa kehittää?

Naiset ovat miehiä kiinnostuneempia kehittämään ympäristön ja yhteisöjen kannalta kestävää yritystoimintaa. Siitäkin syystä naisten motivaatiot yrittäjyydelle ansaitsevat rohkaisua ja kannustusta, sillä vastuullisuudesta huolta kantavat yritykset edistävät alueellaan kestävyyttä monin tavoin.

Tieto mahdollisuuksista ja ajatusten vaihto muiden vastuullisuutta ja yrittäjyyttä pohtivien kanssa voi madaltaa kynnystä tarttua itse tuumasta toimeen yrittäjyyteen liittyvien ajatuksien kanssa.

Pieniä tekoja ja konkreettisia muutoksia – Astu kiertotalousmatkalle!

Moni pienyrittäjä miettii, miten päästä alkuun kestävän kehityksen polulla. Kiertotaloustoimet eivät kuitenkaan välttämättä vaadi suuria investointeja tai radikaaleja muutoksia. Päinvastoin. Pienillä arjen teoilla ja konkreettisilla päätöksillä yritys voi aloittaa oman kiertotalousmatkansa.

Juuri kehitetty ja pilotoitu, lappilaisille pienyrittäjille suunnattu kiertotalouskatselmus tarjoaa selkeän ja helpon tavan tunnistaa, missä yritys voi tehdä pieniä mutta vaikuttavia muutoksia.  Katselmus on kuin matka, joka tuo hyötyä sekä ympäristölle, ihmiselle että liiketoiminnalle.

Kirjoittajan tiedot ja SDG-kuvake.

Välilamelli puuteollisuuden sivuvirrasta – Ketteriä kokeiluja kiertotalousteemassa

Kiertotalouden tuominen osaksi yritystoimintaa nähdään helposti ikuisuusprojektina, tulevaisuudessa kurkistavana pakollisena pahana, jossa rahat loppuvat ennen kuin tuloksia on näköpiirissä. Lapin AMKin TEQU on erikoistunut kehittämään nopeita teknologiaprototyyppejä.

ReLog sai alkunsa Vaaran Sahan ideasta hyödyntää sahateollisuudessa syntyvää sivuvirtaa osana pidemmälle jalostetun uudenlaisen rakennustuotteen luomista.

Tarkastelussa terästeollisuuden kestävät ja älykkäät tuotantoteknologiat

Terästeollisuus on yksi maailman suurimmista teollisuudenaloista. Kasvavat ympäristövaatimukset, kiristyvät kilpailuolosuhteet ja teknologian melkoinen kehitys ovat johtaneet tilanteeseen, jossa perinteisiä tuotantomenetelmiä on tarkasteltava uudelleen.

Tässä artikkelissa tarkastellaan terästeollisuuden tuotantomenetelmien toimivuutta, haasteita ja vahvuuksia sekä analysoidaan uusien teknologioiden, kuten digitalisaation, tekoälyn ja automaation mahdollisuuksia parantaa alan kilpailukykyä ja kestävyyttä.

Vanhat rakennukset, uudet mahdollisuudet ja kestävän kehityksen tavoitteet TKI-työssä

Re-Archtive North -hankkeessa on tavoitteena kehittää työkaluja ja menetelmiä historiallisten rakennusten kestävään uudelleenkäyttöön.

Kun hylätyt ja alikäytössä olevat rakennukset koetaan usein rasitteiksi, haluamme hankkeessamme kääntää haasteet mahdollisuuksiksi.

Kirjoittajan tiedot ja SDG-kuvake

Ilmastonmuutos kentillä ja katsomoissa: ympäristövastuullisuus haastaa urheiluseuroja

Ilmastonmuutos vaikuttaa kaikkiin yhteiskunnan osa-alueisiin, ja myös liikunnan ja urheilun kentällä joudutaan sopeutumaan sen vaikutuksiin.

Kestävyys vaatii ymmärrystä ja mahdollisesti aluksi myös investointeja, jotka voivat olla seuratoimijoille taloudellisesti haastavia. Tiedon ja osaamisen puute on merkittävä este vastuullisuuden toteutumiselle. Kyselyn mukaan lappilaisista urheiluseuroista vain yksi oli laskenut hiilijalanjälkensä.

Kirjoittajien tiedot ja SDG-kuvake.

Kiertotalous kuuluu meille kaikille

Moni saattaa ajatella, että kiertotalous koskee vain tiettyjä teollisuuden aloja tai suuria yrityksiä. Kuitenkin myös pienemmät yritykset eri toimialoilla voivat osallistua kiertotalouteen ja hyötyä siitä. Osallistuminen olis tärkeää myös yhteiskunnallisesta näkökulmasta.

Onneksi niistä löytyy jo oivallisia esimerkkejä.

Kirjoittajan tiedot ja kasvokuva.

Kun vastuullisuus ja kiertotalous toteutuvat työarjessa

Lapin ammattikorkeakoulu on panostanut paljon viime vuosina kiertotalouden ja vastuullisuuden osa-alueisiin. Teemat ovat mukana strategiassa, toimintasuunnitelmissa, raportoinnissa, vastuullisuusohjelmassa, poikkileikkaavissa teemoissa, osaamiskärjissä sekä päivittäisessä arjessa.

Kokemukseni kiertotalouden kehitystyöstä sekä vastuullisuustyön koordinoinnista kertovat samaa tarinaa.

Kirjoittajan tiedot ja SDG-kuvake.

Engineers need communication and collaboration skills in green transition 

Engineers of the future will increasingly work with and in green transition. As the world is changing, they need more and more communication and collaboration skills, as well as language skills. The aim of the ECO-GT project is to react and respond to the above mentioned challenges by improving not only engineers´ practical work life skills but adapting local educators´ curricula to meet the needs.

Solving grassroots climate change problems – finding profitable business opportunities

The most significant risk facing businesses is the failure to adapt to climate change.

Can a small start-up business really tackle big challenges such as climate change?The answers to this question were found during theNordplus Intensive Summer School organized in August 2024 in Riga, Latvia.

Kirjoittajan tiedot ja SDG-kuvake.

Hallinnon avoimuus Lapin ammattikorkeakoulussa

Hyvä ja avoin hallinto luo luottamusta ja hyvää vuorovaikutusta yhteiskunnassa, mikä korostuu entisestään poikkeusolojen aikana.

Tässä tekstissä keskityn ymmärrettävyyden ja julkisuuden teemaan. Tarkoituksenani on herättää sinua ajattelemaan, miten voisit osaltasi edistää omassa työssäsi avointa ja hyvää hallintoa.

Kirjoittajan tiedot ja kirjaa kannattelevat kädet.

Luontoyhteyttä etsimässä

Mikä saa ihmisen lähtemään vuodeksi Pohjolan erämaihin?

Kirjaa lukiessani aloinkin kerralta, millaisia valmisteluja onnistunut retki edes lähiluontoon ryhmän kanssa vaatii. Kynnystä lähteä ei pidä nostaa korkealle. Keskeistä mielestäni on luontolähtöisessä toiminnassa ennakointi ja valmistautuminen, jotta luontoelämys on mahdollista ottaa osaksi hyvinvointityötä.