HOPSin tarkastelu

Katso video (tekstityksen saa päälle [cc]-painikkeesta).

HOPSin Tarkastelu-välilehdellä voit tarkastella omaa HOPSiasi. Aloittaessasi opintosi HOPS pohjautuu opiskeluoikeutesi oletusopetussuunnitelmaan. Opintojen edetessä HOPSin sisältö muuttuu valitsemasi opintojen ja mahdollisten hyväksilukujen mukaisesti.

HOPSin sisältö

Klikkaa kuva suuremmaksi

Sivun oikeasta reunasta näet HOPSin statukseen liittyviä tietoja ja uudet saapuneet viestit. Huomiot-kentässä on nähtävillä viimeisimmät suorituksesi sekä ilmoittautumiset, jotka ovat käynnissä. Voit myös tulostaa opintosuoritusotteen. Voit vaihtaa tarkasteltavan HOPSin version Valitse HOPS-versio -pudotuslistasta. Huomaa, että vain Draft (Luonnos)-versiota voi muokata.

Voit tarkastella opintojasi suurempina tai pienempinä kokonaisuuksina laajentamalla tai piilottamalla opintokokonaisuuden sisällöt.

Opintokokokonaisuuden sisällön tarkastelu

 • Klikkaa opintokokonaisuuden nimeä -> avautuu ikkuna, jossa on kuvattu opintokokonaisuuden tiedot
 • Sulje ikkuna oikean yläreunan rastista tai Peruuta-painikkeella
 • Opintojakson sisällön tarkastelu
  • Klikkaa opintojakson nimeä -> avautuu ikkuna, jossa on kuvattu opintojakson tiedot
  • Sulje ikkuna oikean yläreunan rastista tai Peruuta-painikkeella

HOPSin symbolit

HOPSissa käytettyjen symbolien merkitykset löytävät infolaatikossa. Symbolien selitykset saat näkyville klikkaamalla HOPSin oikeassa yläkulmassa olevaa kysymysmerkkiä. Näet myös symbolin selityksen viemällä hiiren symbolin päälle HOPS-listauksessa.

HOPSin-symbolit

Klikkaa kuvaa suuremmaksi

HOPSin tietojen suodattaminen

Voit tarkastella HOPSia myös eri suodatusvalintojen kautta.

Opintojen-suodattaminen-HOPSilla

Klikkaa kuvaa suuremmaksi

Merkinnät

Voit tehdä opintojaksoon liittyviä omia merkintöjä tai lähettää opintojaksoon liittyviä kysymyksiä opettajalle ja / tai opinto-ohjaajalle. Voit kirjata HOPSiin opintokokonaisuus- tai opintojaksokohtaisia merkintöjä. Voit lisätä merkinnän yksittäiselle opintojaksolle esim. jos haluaisit opiskella suunnitelmasta poikkeavalla tavalla esim. työnopinnollistamisena tai suunnitelmasta poikkeavalla ajalla esim. kesällä jne.

Merkinnän lisääminen opiskelijan toimesta

Klikkaa kuva suuremmaksi

 • Klikkaa opintokokonaisuuden tai opintojakson nimen perässä näkyvää + -merkkiä tai puhekupla-kuvaketta. Puhekupla on näkyvissä, mikäli merkintöjä on jo kirjattu.
Merkinnän tietojen kirjaaminen

Klikkaa kuva suuremmaksi

 1. Valitse viestin vastaanottaja. Valitse vastaanottajaksi opinto-oikeudellesi merkityn ohjaajan ja toteutuksesta vastaava opettaja. Jos et merkitse vastaanottajaa, niin merkintä näkyy vain sinulle
 2. Lisää viestin aihe
 3. Kirjoita viesti avautuvaan ikkunaanMuista allekirjoittaa viestisi. Viesti menee opettajan sähköpostiin, mutta viestissä ei ole lähettäjän tietoja, ellet allekirjoita viestiä
 4. Valitse Lisää merkintä

Merkintä näkyy HOPSilla puhekuplana. Ohjaaja voi lukea merkinnän ja myös vastata siihen.

Merkinnän näkyminen HOPSilla

Klikkaa kuva suuremmaksi

HOPSin lähettäminen kommentoitavaksi tai hyväksyttäväksi

Mikäli olet tehnyt suurempia muutoksia HOPSiisi joko ajoittamisen osalta tai lisännyt HOPSiisi muita HOPSin ulkopuolisia opintoja ja haluat ne hyväksyttää osaksi HOPSiasi  voi lähettää HOPSisi kommentoitavaksi tai hyväksyttäväksi opinto-ohjaajallesi.

HOPSIn kommentointi tai hyväksyminen viesti opolle

Klikkaa kuva suuremmaksi

 1. Valitse viestin vastaanottaja. Voit valita vastaanottajaksi opinto-oikeudellesi merkityn ohjaajan
 2. Lisää viestin aihe
 3. Kirjoita viesti avautuvaan ikkunaan. Muista allekirjoittaa viestisi. Viesti menee opettajan sähköpostiin, mutta viestissä ei ole lähettäjän tietoja, ellet allekirjoita viestiä.
 4. Valitse Lähetä
 • Hopsin hyväksyminen luo uuden HOPS-version, jota et enää voi muokata.
 • Hyväksytyn HOPSin pohjalta syntyy välittömästi luonnostilassa oleva HOPS (draft, luonnos), jossa voit tarvittaessa tehdä HOPSin jatkotyöstöä.
 • HOPS-version voit valita Valitse HOPS-versio -pudotuslistasta.

Takaisin Opiskelijalle-sivulle